Τα ευεργετικά αποτελέσματα των μπαχαρικών και βοτάνων στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου είθισται το ενδιαφέρον των ιατρών και του ασθενούς να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις μεθόδους αντιμετώπισης των όγκων στο ανθρώπινο σώμα.

Ο καρκίνος στους λεμφαδένες ή στο στομάχι μετατρέπει μια απόλαυση σε… μαρτύριο, ωθώντας σταδιακά τον ασθενή να τρώει όλο και λιγότερο, καθώς χάνει την επιθυμία για φαγητό​

Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργείο είναι λέξεις που μπαίνουν με γοργούς ρυθμούς στην ημερήσια διάταξη, δίπλα σε πληθώρα σκευασμάτων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη μέριμνα για μια παράμετρο στο σχέδιο «θωράκισης» του οργανισμού, η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωστή διατροφή μπαίνει αρκετές φορές σε δεύτερη μοίρα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο όγκος εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που συνδέονται με την κατάποση.

Ο καρκίνος στους λεμφαδένες ή στο στομάχι μετατρέπει μια απόλαυση σε… μαρτύριο, ωθώντας σταδιακά τον ασθενή να τρώει όλο και λιγότερο, καθώς χάνει την επιθυμία για φαγητό. Η απροθυμία για κατανάλωση τροφών μετατρέπεται σε μια καθημερινή αφορμή προστριβών με τους συγγενείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να πείσουν έναν άνθρωπο που υποφέρει να φάει. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια βάρους αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αφήνοντας εκτεθειμένο τον ασθενή ακόμη και σε μια απλή γρίπη.
Το βιβλίο «Cancer Nutrition & Recipes For Dummies» (των Christina T. Loguidice, Maurie Markman & Carolyn Lammersfeld) έρχεται να δώσει έμφαση στις ευεργετικές επιδράσεις μπαχαρικών και βοτάνων στην αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων που συνοδεύουν τον καρκίνο. Το βιβλίο περιέχει διατροφικές αναλύσεις και συγκεκριμένα μενού για την καλύτερη δυνατή πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τον καρκινοπαθή.

Ενίσχυση της γεύσης

Τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για ιατρικούς σκοπούς: αντιμετώπιση της δυσπεψίας κι άλλων πεπτικών προβλημάτων είναι ορισμένες μόνο από τις εφαρμογές.

Η μοναδική ιδιότητα των μπαχαρικών να δίνουν ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα στο φαγητό ή το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει καρκινοπαθείς οι οποίοι χάνουν σταδιακά την αίσθηση της γεύσης​.

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το αν τελικά υπάρχουν άμεσα οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων μπαχαρικών και βοτάνων όσον αφορά στην προστασία και την καταπολέμηση του καρκίνου (καθώς και τη μείωση των παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες), οι έμμεσες ευεργετικές επιδράσεις τους μπορούν να είναι ευκολότερα αναγνωρίσιμες.

Μία από αυτές είναι η μοναδική ιδιότητα των μπαχαρικών να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα στο φαγητό ή το ρόφημα, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει καρκινοπαθείς που χάνουν σταδιακά την αίσθηση της γεύσης και εμφανίζουν μειωμένη όρεξη λόγω των φαρμάκων καταπολέμησης της ασθένειας. Η προσθήκη μπαχαρικών ή βοτάνων στο φαγητό μπορεί να διεγείρει την επιθυμία για φαγητό.

Σύμφωνα με το βιβλίο, υπάρχουν επτά μπαχαρικά και βότανα με ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτά είναι:

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γυναικολογικές παθήσεις και τα βότανα του Ιπποκράτη

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Ελέγξτε την ακοή σας με ένα γρήγορο τεστ!

Όλες οι λύσεις για τους επίμονους πονοκεφάλους