Όχι μόνο για μωρά
Μη νιώθετε ότι η φρουτόκρεμα είναι μόνο για μωρά. Είναι ιδανική επιλογή για όλα τα παιδιά που δεν τρώνε τα απαραίτητα φρούτα σε καθημερινή βάση ή που δεν τρώνε ποικιλία φρούτων στην ατόφια μορφή τους καθώς εξασφαλίζει την κατανάλωση μιας επαρκούς ποσότητας φρούτων με έναν πολύ πρακτικό και γρήγορο τρόπο. Σε ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, η φρουτόκρεμα (smoothie) μπορεί να σερβιριστεί και σε ποτήρι με ένα χοντρό καλαμάκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι και σχετικά υδαρής για να μπορεί να την πιει με το χοντρό καλαμάκι.
Η φρουτόκρεμα μπορεί να είναι υδαρής είτε με τη χρήση ανάλογων φρούτων π.χ. εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, φράουλες ή με την προσθήκη λίγου χυμού. Το καλοκαίρι δροσίστε το με παγάκια από χυμό φρούτων που θα έχετε κάνει εσείς με φρέσκο χυμό.
Βέβαια για ένα παιδί που τρώει τα φρούτα του κανονικά, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνετε σε τέτοιες διαδικασίες. Επίσης είναι σημαντικό, από τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού να δίνονται και τα φρούτα σε μικρά κομμάτια, όπως προτείνει ο παιδίατρος, για να εξοικειώνεται το παιδί με τη μάσηση και μεγαλώνοντας να μην αποθαρρύνεται η κατανάλωση των ατόφιων φρούτων.
Χάνονται οι βιταμίνες;
Κάποιοι γονείς ανησυχούν ότι τα φρούτα σε μορφή φρουτόκρεμας χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι καλύτερα να τα δίνουν ολόκληρα στα παιδιά τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η πολτοποίηση των φρούτων αλλάζει μόνο την υφή του φρούτου και όχι τη σύσταση. Επειδή όμως η θερμότητα δεν είναι φίλος των βιταμινών των φρούτων, είναι καλό να μη φορτώνετε πολύ ένα blender για να μην αναπτύσσει υψηλή θερμοκρασία. Επιπλέον να μην κόβετε τα φρούτα σε πολύ μεγάλα κομμάτια και να χρησιμοποιείτε blender με γυάλινο ή πλαστικό δοχείο (όχι μεταλλικό) γιατί το γυαλί και το πλαστικό είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας και έτσι αν αναπτυχθεί υψηλή θερμοκρασία στο μοτέρ του blender δύσκολα περνάει στο δοχείο. Επίσης είναι καλό να μην αλέθετε στις πολύ υψηλές ταχύτητες του blender και όχι για πολύ ώρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται την έκθεση της φρουτόκρεμας στο οξυγόνο και κατ’ επέκταση ελαχιστοποιείτε την οξείδωση που καταστρέφει τις πολύτιμες βιταμίνες των φρούτων.
Η γεύση της φρουτόκρεμας
Αυτό είναι κάτι που θα ορίσει το παιδί σας ανάλογα με τις γευστικές του προτιμήσεις. Δείτε πιο φρούτο ή ποια γεύση μπορεί να κυριαρχεί στις γευστικές του επιλογές και κάντε ανάλογους συνδυασμούς. Βέβαια σε μία φρουτόκρεμα μπορούν πάντα να μπαίνουν κρυφά και φρούτα που το παιδί δεν τα τρώει σε μικρότερες όμως ποσότητες ώστε να μην υπερισχύει η γεύση τους.
Ενισχυμένες φρουτόκρεμες
Αν το παιδί σας δεν τρώει γενικά αρκετά ή δεν τρώει ισορροπημένα, μία φρουτόκρεμα μπορεί να ενισχυθεί ακόμα και με γιαούρτι, γάλα, μέλι αλλά και με τριμμένους ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια. Το αβοκάντο για παράδειγμα όχι μόνο θα δώσει βελούδινη υφή σε ένα smoothie αλλά θα το εμπλουτίσει και με πολύτιμα λιπαρά οξέα και αρκετές επιπλέον θερμίδες καθώς έχει λιπαρά. Να θυμάστε ότι η προσθήκη μπισκότων για να φάει το παιδί σας τη φρουτόκρεμα, πρέπει να είναι πάντα η τελευταία σας επιλογή καθώς στην πλειοψηφία τους προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες. Για τα μωρά που δεν τρώνε το αυγό τους, πολλοί παιδίατροι προτείνουν το βρασμένο αυγό να «κρύβεται» στη φρουτόκρεμα, κάτι που πολλές φορές λειτουργεί πολύ καλά.
Μην το ξεχνάτε…
Είναι σημαντικό η φρουτόκρεμα να καταναλώνεται άμεσα μετά την παρασκευή της. Τα τρία βασικά αίτια της καταστροφής των θρεπτικών συστατικών στα φρούτα είναι η θερμότητα, το οξυγόνο και το φως. Αν για κάποιο λόγο το παιδί δεν την καταναλώσει αμέσως ή μεσολαβήσει κάποιο διάλειμμα στην κατανάλωση, η φρουτόκρεμα καλό θα είναι να μπαίνει στο ψυγείο και σε κλειστό σκεύος.
Extra Tip: Mία φρουτόκρεμα αποτελείται από ολόκληρα τα φρούτα και όχι από χυμούς φρούτων και η παρασκευή της πρέπει να γίνεται σε blender και όχι σε αποχυμωτή, για να μην χάνονται οι φυτικές ίνες των φρούτων, οι οποίες εκτός του είναι πολύτιμες για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν σημαντικά και στον κορεσμό.
Του Στέφανου Περτσεμλίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (s.pertsemlidis@gmail.com)-happymom.gr