Τα μωρά (δεν) έχουν ανάγκη από παιχνίδια…

Τα μωρά (δεν) έχουν ανάγκη από παιχνίδια…

παιχνίδια

Το βρέφος, από τους πρώτους μήνες της ζωής του, έχει ανάγκη από ερεθίσματα.

[babyPostAd]Τα παιχνίδια, λοιπόν, είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να τα εξασφαλίσει. Κι αυτό, γιατί όσο πιο απαλά και αβίαστα είναι τα ερεθίσματα, τόσες περισσότερες είναι οι συνδέσεις που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο του μωρού.

  • Στα μωράκια η εξέλιξη και τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν από μήνα σε μήνα ή ακόμα κι από βδομάδα σε βδομάδα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εισάγετε σταδιακά τα ερεθίσματα με παιχνίδια που τους ταιριάζουν. Στην αρχή αρκεί ένα κρεμαστό παιχνίδι πάνω από την κούνια, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της όρασης ενώ καθώς μεγαλώνει, τα παιχνίδια καρπού θα το ενθαρρύνουν να αναπτύξει το συντονισμό χεριού – ματιού. Όσο περνούν οι μήνες θα μπορεί να παίζει με όλο και πιο σύνθετα παιχνίδια.
  • Μέσα από το παιχνίδι και με τη δική σας υποστήριξη και αγάπη, το μωρό ενθαρρύνεται να εξερευνήσει τον κόσμο, μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί το σώμα και τις αισθήσεις του. Η παρουσία σας, λοιπόν, όταν παίζει μ’ έναν παιχνίδι, είναι καθοριστικής σημασίας.
  • Κάποια παιχνίδια, π.χ. αυτά που πετάγονται ή κάνουν πολύ θόρυβο, μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη στο μωρό σας ή ακόμα και να το τρομάξουν. Μην το πιέζετε να παίξει μαζί τους, αν δε θέλει.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Μαργαρίτας Παπακώστα, Υπεύθυνη σεμιναρίων & παιδαγωγικών προγραμμάτων του χώρου παιδικής καλλιτεχνικής αγωγής «Το Πολύτεχνο».

Πηγή:   paidimag.gr

Διαβάστε ακόμη:

Είναι ασφαλές να πίνω καφέ ενώ θηλάζω;

Όλα τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού σε μωρά 12 μηνών και άνω

Η μία και μοναδική φράση για να σταματήσετε το ξέσπασμα του παιδιού