Τα νήπια και οι… φανταστικοί τους φίλοι
Το να έχει ένα νήπιο φανταστικούς φίλους δεν είναι μόνο συνηθισμένο αλλά και σύνηθες. Περίπου τα 2/3 των παιδιών επινοούν έναν φανταστικό φίλο – ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή ακόμα και ένα άψυχο αντικείμενο – σε κάποια στιγμή της παιδικής ηλικίας από τα 2,5 περίπου χρόνια δηλαδή. Κάποιοι από τους φανταστικούς φίλους είναι μόνιμη συντροφιά, ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται και φεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως οι φανταστικοί φίλοι έχουν όνομα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά αυτά μπορεί και να αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού σας.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Γιατί τα παιδιά επινοούν φίλους όταν υπάρχουν πραγματικοί και άμεσα διαθέσιμοι; Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αιτιών που το αιτιολογεί.
Πρώτα απ όλα, με τους φανταστικούς φίλους τα νήπια έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν έλεγχο στο περιβάλλον τους. Ενώ οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να παίρνουν τα παιχνίδια τους ή να διαφωνούν στο ποιο παιχνίδι να παίξουν, οι φανταστικοί φίλοι δεν κάνουν τίποτα από αυτά, μετατρέποντας τους στην ιδανική παρέα.
Δεύτερον, οι φανταστικοί φίλοι μετατρέπονται σε τέλειους αποδιοπομπαίους τράγους όταν γίνεται μια ζημιά (έπεσε η λάμπα στο τραπέζι και έσπασε; Ο μπου-μπου το έκανε!). Επίσης οι φανταστικοί φίλοι βοηθάνε στην έκφραση των συναισθημάτων. Το παιδί σας μπορεί να μην νιώθει άνετα να εκφράσει για παράδειγμα τον θυμό του, ο φανταστικός του φίλος όμως δεν έχει τέτοιες επιφυλάξεις (η Πατατίνα σιχαίνεται αυτά τα παπούτσια!).
Τρίτον, οι φανταστικοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να χτίσει ένα προστατευτικό πλέγμα ασφάλειας και άνεσης τριγύρω του, παρέχοντας του αυτοπεποίθηση και θάρρος. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να λέει στον φανταστικό του φίλο «μην φοβάσαι τα τέρατα κάτω απ το κρεβάτι» και με αυτόν τον τρόπο κατευνάζει μόνο του τις φοβίες του.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι φανταστικοί φίλοι προσφέρουν τη συντροφιά που δεν είναι πάντα εύκαιρη από τους πραγματικούς φίλους.
Μερικοί γονείς φοβούνται ότι οι φανταστικοί φίλοι του παιδιού τους μπορεί να το αποσπάσουν από το να αποκτήσει πραγματικούς, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα παιδιά με φανταστικούς φίλους έχουν και πολλούς πραγματικούς, σε συνδυασμό με αυξημένη φαντασία, πλούσιο λεξιλόγιο και ικανότητα για ανεξάρτητο παιχνίδι.
Επομένως, αντί να ανησυχείτε γι αυτήν την φανταστική σχέση σκεφτείτε τα θετικά στοιχεία και βοηθήστε το παιδί σας να επωφεληθεί καλωσορίζοντας στην ζωή σας τον φανταστικό του φίλο.
Για παράδειγμα, προσκαλέστε τον στο γεύμα σας, στις εξόδους σας ή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ακολουθείστε τις επιθυμίες του παιδιού σας. Αν αυτό θέλει ο αόρατος Τομ να έχει την δική του θέση στο τραπέζι, εξασφαλίστε τη δημιουργία μιας νέας θέσης.
Μην χρησιμοποιήσεις τον φανταστικό φίλο του παιδιού σου για να το αναγκάσεις να κάνει πράγματα που δεν θέλει (ο Σκούτερ έφαγε όλο του το μπρόκολο ! Εσύ γιατί δεν τρως το δικό σου; ) και με την ίδια λογική, επέτρεπε μερικές φορές στο παιδί σου όταν χρησιμοποιεί τον φανταστικό του φίλο να αποφεύγει τις συνέπειες. Και να θυμάσαι ! Προσπάθησε να προωθείς όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες και συντροφιές που να ενισχύουν την ήδη πλούσια φαντασία του παιδιού σου.
babyradio–Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή