Τα παιδιά δεν χρειάζονται υλική επιβράβευση αλλά λόγια!

8e582e0b06e33e65e30c1b2c2dd65b93

Αυτοκόλλητα, ζαχαρωτά, ένα καινούριο παιχνίδι.

Αυτά είναι μόνο λίγα πράγματα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γονείς για να επιβραβεύσουν το παιδί τους για κάτι που έκαναν σωστά ή για μια συμπεριφορά κλπ.

Δεν είναι όλα τα μέσα επιβράβευσης αρνητικά αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην επιβραβεύετε υλικά τα παιδιά σας.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται επιβράβευση με αντικείμενα αλλά με λόγια.Τα  παιδιά χρειάζονται κίνητρα αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα χρηματικά ή υλικά.Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως όταν οι επιβραβεύσεις τελειώσουν θα τελειώσουν και οι πράξεις.

Τα παιδιά αν έχουν στο μυαλό τους πως θα υπάρξει επιβράβευση σε κάτι που κάνουν τότε θα επικεντρώνονται στο δώρο που θα ακολουθήσει και όχι σε αυτό που έχουν να κάνουν πραγματικά.

Όταν περιμένουν την επιβράβευση τότε χάνουν το πάθος τους και την χαρά σε οτιδήποτε κάνουν.

Τα βραβεία δεν χτίζουν αξίες. Πρέπει να γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο κάνουν κάτι ο οποίος είναι ηθικός και όχι υλικός.

Ωραία λοιπόν. Σας είπαμε ότι δεν πρέπει να επιβραβεύετε τα παιδιά σας με αντικείμενα.Τι κάνουμε τώρα;

Πρέπει να εξηγείτε στα παιδιά σας γιατί είναι σημαντικό να κάνουν μια πράξη.Παράδειγμα γιατί είναι σημαντικό να μαζεύουμε τα παιχνίδια μας;Γιατί θα είναι εύκολο να τα βρούμε μετά κλπ.

Η επιβράβευση θα είναι λόγια ενθάρρυνσης και μια αγκαλιά κλπ.Βέβαια προσέξτε μην πέσετε στην παγίδα να ενθαρρύνετε υπερβολικά τα παιδιά σας.

Πριν ζητήσετε κάτι από το παιδί σας ,απαιτήστε με ήρεμο τρόπο την καλή συμπεριφορά.Μιλήστε με λεξιλόγιο που αρμόζει στην ηλικία του παιδιού σας.Επιλέξτε την σωστή ώρα που θα τα κάνετε όλα αυτά. Αν το παιδί σας δεν είναι καλά η δεν έχει καλή διάθεση ή πεινάει ή είναι κουρασμένο ,τότε αφήστε το για μια άλλη στιγμή.

Προσφερθείτε να το βοηθήσετε αντί για μια επιβράβευση. Έτσι θα νιώθει ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό αν έχει παρέα εσάς.

Μην θέτετε υψηλά στάνταρ. Τα παιδιά είναι παιδιά. Η προσπάθεια μετράει, για αυτό μην το καταδικάζετε τόσο εύκολα.Δείξτε την εκτίμησή σας σε ότι κάνει και μην περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα.

Βέβαια όπως είπαμε θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά χρειάζονται και υλική επιβράβευση γιατί είναι παιδιά.Μπορείτε για αλλαγή να του δώσετε κάτι αλλά πάντα να τονίζετε τον σκοπό.

Εμείς σας δείξαμε τον τρόπο εσείς λοιπόν οφείλετε να βρείτε την ισορροπία.

babyradio.gr– Άννα Κ.

«Πειράζει» κάποιος ενήλικας το παιδί σας;Ορίστε γιατί πρέπει να απαντήσετε!

Στον άντρα μου: Σε ευχαριστώ που είσαι στην ζωή μου…

«Η μέρα που σταμάτησε το γάλα μου, έφτασε…»