“Τα παιδιά μου μεγαλώνουν, αλλά εγώ είμαι ακόμη νέα μαμά…”

“Τα παιδιά μου μεγαλώνουν, αλλά εγώ είμαι ακόμη νέα μαμά…”

νέα μαμά

Υπάρχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για τις νέες μητέρες. Ζηλεύω τις ζεστές στιγμές και την ηρεμία ενός κοιμισμένου μωρού. Και αυτή η μυρωδιά. Ω, μου λείπει η μυρωδιά του μωρού. Αλλά, ξέρω ότι το να είσαι νέα μαμά δεν είναι μόνο αγκαλιές, μωρά που κοιμούνται και γλυκές μυρωδιές.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι το σώμα σας δεν είναι πια δικό σας. Υπάρχουν άϋπνες νύχτες και ημέρες. Υπάρχουν οι όχι τόσο ευχάριστες μυρωδιές του εμετού και των βρώμικων πάνες. Και υπάρχουν άπλυτα ρούχα. Παντού. (Ποιος ήξερε ότι ένας ΤΟΣΟ μικρός μικρός άνθρωπος θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσο πολλή βρωμιά;) Υπάρχουν ημέρες χωρίς ντους. Υπάρχει η προσπάθεια να καταλάβετε ποια είστε και να το αποδεχτείτε. Η ζωή μιας νέας μαμάς είναι δύσκολη: σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Γι ‘αυτό την βοηθάμε με τα γεύματά της, προσφέρουμε να κρατήσουμε το μωρό έτσι ώστε να μπορεί να πάρει έναν υπνάκο και την απαλλάσσουμε όσο γίνεται από τα βάρη μιας νέας μαμάς.

Όταν έρχεται το μωρό το νούμερο δύο, παραιτείται από τον τίτλο της νέας μαμάς και αποδέχεται τις προσδοκίες κάποιου που ήταν ήδη εκεί και το έχει ξανακάνει αυτό. Αλλά όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μου και όσο περισσότερο είμαι μαμά, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι δεν έχω χάσει τον τίτλο της νέας μαμάς.

Είμαι καινούρια μαμά.

Ναι, έχω τέσσερα παιδιά. Το μεγαλύτερο είναι 11 και το μικρότερο είναι 2. Όχι, δεν είμαι έγκυος. Είμαι μια νέα μαμά.

Είμαι νέα στο να μιλήσω στην κόρη μου για την εφηβεία και τις αλλαγές στο σώμα της. Είμαι νέα στο να την βοηθήσω να καταλάβει πώς να βοηθήσει το σώμα της με το φαγητό που τρώει και τη δραστηριότητα που κάνει. Είμαι νέα στην εξήγηση του σεξ και πως του Θεού. Είμαι νέα σε ερωτήσεις που δεν περίμενα. Είμαι νέα για να της δώσω την ανεξαρτησία της. Είμαι νέα για να δίνω όρια και να είμαι και υπερπροστατευτική ταυτόχρονα.

Είμαι νέα για να μάθω στο μεγαλύτερο μου αγόρι την πίστη για τον Χριστό. Είμαι νέα στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πόσα αθλήματα θα μπορέσει να χειριστεί. Και αν το αγόρι μου είναι έτοιμο για να βγει στον κόσμο. Είμαι νέα στο να ακούω απρόσμενα λόγια να βγαίνουν από το στόμα του και να μην γνωρίζω τον σωστό τρόπο να του εξηγήσω. Είμαι νέα στο να υπολογίζω πώς να τον προστατεύω χωρίς να τον περιορίζω.

Είμαι νέα στην καταπολέμηση της ανάγκης να συγκρίνω τα ορόσημα του σχεδόν νηπίου μου με εκείνα των μεγαλύτερων αδελφών του, καθώς τον βοηθούν να μαθαίνει γράμματα και ήχους. Είμαι νέα για να τον κρατώ απασχολημένο με δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνη. Είμαι νέα στο να μην τον αφήνω να μπλέκεται στους καυγάδες των μεγαλύτερων αδερφών του. Είμαι νέα για να του διδάξω πώς η αδελφική αγάπη φαίνεται και αισθάνεται.

Είμαι μια νέα μαμά που μαθαίνω να ταξιδεύω στον κόσμο με ένα μικρό παιδί ακριβώς δίπλα μου όλη την ώρα. Όταν τα άλλα παιδιά μου ήταν μικρά, είχα κοπέλες που τα πρόσεχαν γιατί δούλευα, αλλά με το μικρότερο μου, είμαι μαμά στο σπίτι. Είμαι νέα στις μητρικές ενοχές και πάντα ανησυχώ μήπως δεν είμαι δίκαιη. Είμαι νέα στο να είμαι 24 ώρες την ημέρα στο σπίτι για να ικανοποιήσω τις ανάγκες των παιδιών και του συζύγου μου. Είμαι νέα για να πληρώνομαι σε αγκαλιές, χαμόγελα και συζητήσεις  και όχι με μηνιαίο μισθό.

Αν και έχω αλλάξει αμέτρητες πάνες, έχω θηλάσει και έχω δώσει και μπουκάλι, έστειλα τρία παιδιά στο σχολείο και έχω ένα ακόμα που κρατάω στο σπίτι, είμαι ακόμα μια νέα μαμά. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια χάρη κατά τη διάρκεια αυτής της γονικής μέριμνας. Τα κάνω μαντάρα καθημερινά. Οι εμπειρίες της προηγούμενης μητρότητας δεν με προετοίμασαν για κάθε νέα κατάσταση. Περιτριγυρισμένη από νέες μητέρες με τα νέα μωρά τους, μπορώ να μοιάζω με μια έμπειρη επαγγελματία η οποία τα έχει περάσει όλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαι εξίσου νέα. Επειδή με κάθε νέο παιδί ξεκινώ να είμαι νέα μαμά ξανά.

Υπάρχουν πολλές νέες καταστάσεις. Νέες μητέρες μετρούν τα δευτερόλεπτα έως ότου ο έφηβος τους γυρίσει σπίτι τη νύχτα. Νέες μητέρες κοιτάζουν φωτογραφίες τις αποφοίτησης και αναρωτιούνται που πήγε το μωράκι τους…  Νέες μητέρες ψάχνουν για το τέλειο φόρεμα για να περπατήσουν με το νεότερο γιο τους στο διάδρομο της εκκλησίας. Νέες μητέρες μαθαίνουν πώς να υποστηρίζουν καλύτερα την κόρη τους που προετοιμάζεται για το δικό της τίτλο της νέας μαμάς.

Έτσι, για τις νέες μητέρες με τα νέα μωρά, τις νέες μητέρες με έφηβους, τις νέες μητέρες με παιδιά σε όλες τις φάσεις και τις νέες μητέρες με τα παιδιά τους μεγάλωσαν και έγιναν και εκείνα γονείς, ας κάνουμε αυτό το νέο πράγμα μαζί. Ας μην κρίνουμε όταν μας ζητάνε συμβουλές. Ας στείλουμε σημειώσεις ενθάρρυνσης για να δώσουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τη νέα φάση στην οποία μπαίνουν. Ας φέρουμε η μια στην άλλη σνακ, σοκολάτα ή κρασί. Ας ακούσουμε η μια την άλλη να περιγράφουν πόσο δύσκολη είναι η ανατροφή των παιδιών χωρίς να μειώνουμε τους αγώνες που δίνει η καθεμιά μας.

Και ας καταλάβουμε ότι ο τίτλος της νέας μαμάς είναι κάτι που δεν χάνουμε ποτέ. Ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχουμε ή πόσο χρονών είναι, γινόμαστε καινούριες μητέρες ξανά και ξανά.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή