Τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά αν τα βουτήξετε στη σοκολάτα…

Τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά αν τα βουτήξετε στη σοκολάτα…

Μερίδες: για περίπου 40 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος μαγειρέματος: 30′
Έτοιμο σε: 60′

Το διαβάσαμε στο olivemagazine.gr

Υλικά

Για τη ζύμη

650γρ. αλεύρι μαλακό

    • 650γρ. αλεύρι μαλακό

    • 130γρ. σιμιγδάλι ψιλό

    • 10γρ. μαγειρική σόδα
    • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
    • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
    • 300ml χυμό πορτοκαλιού
    • 300γρ. ηλιέλαιο
    • 120γρ. ζάχαρη άχνη
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 150γρ. ξύσμα σοκολάτας
    • 100γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

    • 1.200γρ. ζάχαρη
    • 900ml νερό
    • 350γρ. γλυκόζη
    • 250γρ. μέλι
    • φλούδα από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθούν, ρίχνετε τη ζάχαρη και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνετε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά. Έπειτα το κατεβάζετε, το ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνετε να κρυώσει.

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το χυμό του πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα σοκολάτας, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύετε. Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξετε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τα τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο (αν τα θέλετε πιο τραγανά, τα αφήνετε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).

Αφού ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και, όσο ακόμη είναι καυτά, τα βουτάτε στο κρύο σιρόπι που έχετε ετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζετε από το σιρόπι και τα αφήνετε σε μια σχάρα να στραγγίξουν, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο καρύδι.

Αν θέλετε να βουτήξετε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, αφήνετε πρώτα να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, λιώνετε κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνετε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάτε τα μελομακάρονα στη χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Όταν κάνετε το ζυμάρι, προσοχή να μην το δουλέψετε πολύ.

Αντί να βουτήξετε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, μπορείτε απλώς να τα περιχύσετε με την λιωμένη κουβερτούρα.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr