Τα πρώτα δόντια του μωρού: Ανατολή, Συμπτώματα, Καθαρισμός

Τα πρώτα δόντια του μωρού: Ανατολή, Συμπτώματα, Καθαρισμός

δόντια

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του μωρού;

[babyPostAd]Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του 6ου και του 8ου μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν συνήθως ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική. Εάν, όμως, μέχρι το 1ο έτος δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι θα πρέπει να συμβουλευτείτε παιδοδοντίατρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανατολής των νεογιλών δοντιών;

Συνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών είναι ήπια. Τα πλέον συνήθη είναι:

  • ερυθρότητα στα ούλα,
  • διόγκωση των ούλων (πρήξιμο),
  • μεγάλη ποσότητα σάλιου,
  • δυσφορία και ανησυχία στον ύπνο
  • αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του μωρού που φαίνεται να έχει ανορεξία.

Για να αντιμετωπίσετε τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να καθαρίζετε το στόμα του 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα ειδικά παιχνίδια κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση για να ανακουφιστεί το μωρό από τα συμπτώματα.

Επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας σε περίπτωση που το μωρό σας εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα, εμετό ή διάρροια, καθώς τα συμπτώματα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τα δοντάκια του μωρού σας, οπότε συμβαίνει κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε.

Πότε πρέπει να πλύνω για πρώτη φορά το στόμα του μωρού;

Όταν εμφανιστεί το πρώτο του δόντι. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα περιεκτικότητας 1000ppmF σε ελάχιστη ποσότητα πάνω στην οδοντόβουρτσα μια φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια το βράδυ πριν την ώρα του βραδινού ύπνου.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη