Τα πρώτα δόντια του μωρού : Όσα πρέπει να ξέρετε!

Τα πρώτα δόντια του μωρού : Όσα πρέπει να ξέρετε!

Γράφει ο Λεωνίδας Κάλφας
 
Είναι πολύ συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο να κλαίει ένα μωράκι 5-6 μηνών, επειδή βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στα περισσότερα παιδιά στο διάστημα μεταξύ των οκτώ και δώδεκα μηνών. Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό να μην έχει ένα παιδάκι δοντάκια μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Σε κάθε περίπτωση όλα τα δόντια του παιδιού θα έχουν φανεί μέχρι τα 3 του χρόνια.

«Είμαι μια μικρή πέτρα στον τοίχο της προσευχής σου μαμά και μπαμπά…»

Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μωρού συνοδεύεται από ερεθισμό στα ούλα, αίσθημα δυσφορίας, εκνευρισμού και πόνου, όπως επίσης και από έντονη σιελόρροια. Ορισμένα παιδάκια παρουσιάζουν και δέκατα, που οφείλονται κυρίως στην πίεση και τη σωματική εξάντληση. Για να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τον πόνο, μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα πλαστικά παιχνίδια, τα οποία μπορεί να δαγκώσει άφοβα, όπως και ορισμένες κρέμες, χωρίς αντενδείξεις, οι οποίες ηρεμούν τον ερεθισμένο βλεννογόνο και διατίθενται στο εμπόριο. Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα πλαστικό παιχνίδι, που το έχετε βάλει για λίγο στο ψυγείο, ένα δροσερό γιαούρτι ή χαμομήλι, το οποίο επίσης μπορείτε να το βάλετε σε μία γάζα και να το τοποθετήσετε στα ούλα του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος μπορεί να χορηγήσει το κατάλληλο παυσίπονο, σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι η καθαριότητα των νεογιλών δοντιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Γι’ αυτό καθαρίστε τα δόντια του μωρού αρχικά με μία εμποτισμένη στο νερό γάζα, στη συνέχεια χρησιμοποιείστε μία οδοντόβουρτσα σιλικόνης και μετά το πρώτο ενάμιση έτος, χρησιμοποιείστε μία μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα. 
Για να αποφύγετε επίσης την τερηδόνα, δε θα πρέπει το μωρό σας να κοιμάται στο στήθος σας μετά το θηλασμό ή όλο το βράδυ αγκαλιά με το μπιμπερό και να παραμένει το γάλα για αρκετή ώρα στο στόμα του.
Πηγή: okosmostoupaidiou1.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμη:

“Ναι” στο θηλασμό, αλλά για πόσο;

Να πάω το μωρό μου στην Αναστάσιμη λειτουργία;