Τα σταγονίδια του φταρνίσματος γεμίζουν σε λίγα λεπτά ένα δωμάτιο

Λίγα μόλις λεπτά χρειάζονται τα σταγονίδια που εκπέμπουμε με κάθε φτάρνισμα για να γεμίσουν ένα ολόκληρο δωμάτιο, μολύνοντας οτιδήποτε και οποιονδήποτε βρίσκεται μέσα του, επιβεβαιώνει με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας βίντεο δύο υγιών ανθρώπων, οι οποίοι φταρνίστηκαν από 50 φορές ο καθένας σε διάφορους χώρους.

Είναι καλά γνωστό ότι το φτάρνισμα αποτελεί τρόπο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως η γρίπη και η ιλαρά, διότι οι ιοί που απελευθερώνονται μαζί με τα σταγονίδιά του μπορεί να εισπνευσθούν από άλλα άτομα ή να μολύνουν αντικείμενα τα οποία θα αγγίξουν αργότερα άλλα άτομα.

Ωστόσο έως τώρα δεν ήταν σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί μέσω φταρνίσματος απ’ ό,τι άλλοι.

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ με επικεφαλής την δρα Λύντια Μπορόιμπα, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Μηχανικής & Επιστήμης, είχαν ανακαλύψει πέρυσι ότι τα σταγονίδια του φταρνίσματος χρειάζονται δύο λεπτά για να φτάσουν από τον άνθρωπο που τα εκπέμπει έως τα πιο ψηλά και μακρινά σημεία των κλειστών χώρων.

Στην νέα μελέτη τους ανακάλυψαν ότι το τελικό τους σχήμα και μέγεθος το αποκτούν μέσα στο υψηλής προώθησης νέφος, όπως το αποκαλούν, το οποίο εκπέμπεται κάθε φορά που φταρνιζόμαστε.

«Τα σταγονίδια δεν είναι ήδη σχηματισμένα και ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά την έξοδό τους από το στόμα, όπως εικάζαμε έως σήμερα», εξήγησε η δρ Μπορόιμπα.

«Αντιθέτως, υφίστανται πολύπλοκες, διαδοχικές διασπάσεις καθώς βγαίνουν από τους πνεύμονες, διέρχονται από τα χείλη και διασκορπίζονται στον αέρα, με τις οποίες αποκτούν το τελικό σχήμα και μέγεθός τους».

Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι ιδιαιτέρως μεταδοτικά είναι τα μικροσκοπικά σταγονίδιά του, τα οποία αιωρούνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις επί τουλάχιστον μία ώρα στον αέρα, συμβάλλοντας στην μετάδοση των ιών.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει πως κάθε φορά που βήχουμε εκτοξεύουμε περίπου 3.000 μικροσκοπικά σταγονίδια με ταχύτητα έως 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ κάθε φορά που φταρνιζόμαστε εκτοξεύουμε έως 40.000 σταγονίδια και με ταχύτητα έως 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Η μελέτη της δυναμικής του φταρνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης της διασποράς νοσημάτων, ειδικά στη διάρκεια επιδημιών ή πανδημιών, κατέληξε η δρ Μπορόιμπα.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS 2015), που διεξάγεται στην Αλαμπάμα.

Πηγή: tanea.gr