Τα συναισθήματά μας μάς ζητούν να ενεργήσουμε

Μετάφραση της Μαριαλένας Κατσούρα*

Συνέχεια του άρθρου «Ο αρνητικός αντίκτυπος του να μην βιώνουμε τα συναισθήματά μας» της Marlena Tillhon-Haslam που χωρίζεται στην εισαγωγή και σε 5 μαθήματα συναισθημάτων.

Στο 1ο Μάθημα Συναισθημάτων είδαμε ότι τα συναισθήματα δεν είναι αποδείξεις ότι είμαστε “χαλασμένοι” ή “παρανοϊκοί”. Είναι απόδειξη ότι είμαστε άνθρωποι και συνεχίζουμε με το…

Στο 2ο Μάθημα Συναισθημάτων είδαμε ότι έχουμε προγραμματιστεί για να βιώνουμε όλα τα συναισθήματά μας και δεν μπορούμε να τα αναισθητοποιήσουμε επιλεκτικά.

Στο 3ο Μάθημα Συναισθημάτων είδαμε ότι τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη ντροπή εκφράζονται με διαφορετικούς και βλαβερούς τρόπους, που σημαίνει ότι απλά δεν μπορούμε να μη νιώσουμε.

Στο 4ο Μάθημα Συναισθημάτων είδαμε ότι  τα συναισθήματα μας ενημερώνουν πότε έχουμε μπει σε επικίνδυνους τρόπους σκέψης.

5ο Μάθημα Συναισθημάτων: Τα συναισθήματά μας μάς ζητούν να ενεργήσουμε με τρόπους που είναι ευεργετικοί για μας.

Γιατί λοιπό μιλάω ατελείωτα για τα συναισθήματα; Γιατί είναι η λύση σε πολλά από τα προβλήματά μας.

Αντί να εναποθέτουμε όλη μας την ενέργεια στην αποφυγή, τον έλεγχο και την εξάλειψη των συναισθημάτων μας, ίσως θα έπρεπε να συντονιστούμε μαζί τους. Θα πρέπει να συνδεθούμε ξανά μαζί τους ώστε να λαμβάνουμε καλύτερες και πιο υγιείς αποφάσεις για τους εαυτούς μας. Τα χρειαζόμαστε. Είμαστε σχεδιασμένοι για να τα έχουμε. Και όσο περισσότερο επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να τα νιώθουν, τόσο πιο εύκολα μαθαίνουμε να ανταποκρινόμαστε με υγιείς και ενισχυτικούς για τη ζωή μας τρόπους.

Διότι τα συναισθήματα δεν είναι προβλήματα. Δεν μας ξεβολεύουν. Προσπαθούν να μας ωθήσουν προς μια κατεύθυνση υγείας και ευημερίας σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

Και με τον τρόπο αυτό, μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια ζωή που πραγματικά θα απολαμβάνουμε. Ωστόσο, μόνο εάν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να τα νιώσουμε.

Πηγή: tinybuddha
Συγγραφέας: Marlena Tillhon-Haslam

Ελ. μετάφραση: Μαριαλένα Κατσούρα
Μαριαλένα Κατσούρα είναι MSc in Person-Centered Counseling and Psychotherapy, Cos-P Facilitator, P.E.T./T.E.T. Trainer, Focusing Companion, EFT trained, ADHD Professional
Η Μαριαλένα Κατσούρα σπούδασε σε Γερμανία και Βέλγιο και αφού εργάστηκε σε 3 διαφορετικά όργανα της ΕΕ, επέστρεψε μόνιμα Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ως σύζυγος και μαμά πλέον, και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην προσωποκεντρική συμβουλευτική, εξειδικεύεται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ως Επίσημη Εκπαιδεύτρια Κύκλου της Ασφάλειας CoS-P, Εκπαιδεύτρια Gordon ΕΑΓ/ΕΑΔ, Συνοδός παιδιών και ενηλίκων στο Focusing & ADHD Professional. Στο babyradio μοιράζεται ανησυχίες και σκέψεις που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα και την προσωπική ανάπτυξη.