Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη ντροπή εκφράζονται με διαφορετικούς και βλαβερούς τρόπους

Μετάφραση της Μαριαλένας Κατσούρα*

[Συνέχεια του άρθρου «Ο αρνητικός αντίκτυπος του να μην βιώνουμε τα συναισθήματά μας» της Marlena Tillhon-Haslam] που χωρίζεται στην εισαγωγή και σε 5 μαθήματα συναισθηάτων.

Στο 1ο Μάθημα Συναισθημάτων είδαμε ότι τα συναισθήματα δεν είναι αποδείξεις ότι είμαστε “χαλασμένοι” ή “παρανοϊκοί”. Είναι απόδειξη ότι είμαστε άνθρωποι και συνεχίζουμε με το…

Στο 2ο Μάθημα Συναισθημάτων  είδαμε ότι έχουμε προγραμματιστεί για να βιώνουμε όλα τα συναισθήματά μας και δεν μπορούμε να τα αναισθητοποιήσουμε επιλεκτικά.

3ο Μάθημα Συναισθημάτων: Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη ντροπή εκφράζονται με διαφορετικούς και βλαβερούς τρόπους, που σημαίνει ότι απλά δεν μπορούμε να μη νιώσουμε.

Όταν συγκρατούμε αυτό που είχαμε σκοπό να εκφράσουμε για να προστατέψουμε άλλους από τα συναισθήματά τους, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πρόβλημα γι’ αυτούς, ενισχύουμε το μήνυμα ότι τα συναισθήματά μας είναι προβλήματα και ότι δεν είναι σωστό να τα νιώθουμε. Αυτή η πεποίθηση θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία και την απόλαυση των άλλων ανθρώπων και της ζωής γενικότερα, διότι τα συναισθήματα υπάρχουν προς δικό μας όφελος.

Τα συναισθήματά μας υπάρχουν για να μας καθοδηγούν στη ζωή. Μας δείχνουν αυτό που θέλουμε και δεν θέλουμε ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα από το πρώτο και να απομακρυνθούμε από το δεύτερο. Όταν κάποιος μας δημιουργεί ενοχή για τα συναισθήματά μας, μας ενθαρρύνει να αποσυνδεθούμε από το σύστημα συναισθηματικής καθοδήγησής μας που υπάρχει για να μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια ζωή ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στη δημιουργία μιας μη αυθεντικής, μη ικανοποιητικής ζωής και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Τα συναισθήματά μας υποδεικνύουν επίσης πότε πιστεύουμε ότι κάτι είναι επιζήμιο ενώ αυτό δεν είναι– ένα σφάλμα του μυαλού.

Εάν πιστεύω ότι ο θυμός μου είναι ένα σημάδι ότι είμαι εγγενώς ένα ελαττωματικό ανθρώπινο ον, νιώθω αναστάτωση γιατί αυτό δεν ισχύει. Το σύστημα καθοδήγησής μου προσπαθεί να μου πει ότι βρίσκομαι σε λάθος δρόμο.
Γιατί ακριβώς όπως και ο φυσικός πόνος που βιώνουμε όταν αγγίζουμε κάτι καυτό, έτσι και ο συναισθηματικός πόνος μας λέει να απομακρυνθούμε και να αφήσουμε αυτή τη βλαβερή σκέψη. Επίσης, τα συναισθήματα μας επισημαίνουν την κατάσταση του μυαλού μας. Μας ενθαρρύνουν να αφήσουμε, να εγκαταλείψουμε και να απομακρυνθούμε από κάτι που δεν μας εξυπηρετεί ή δεν προάγει την προσωπική μας ανάπτυξη.

Διαβάστε εδώ το επόμενο μάθημα.

Πηγή: tinybuddha
Συγγραφέας: Marlena Tillhon-Haslam

Ελ. μετάφραση: Μαριαλένα Κατσούρα
Μαριαλένα Κατσούρα είναι MSc in Person-Centered Counseling and Psychotherapy, Cos-P Facilitator, P.E.T./T.E.T. Trainer, Focusing Companion, EFT trained, ADHD Professional

Διαβάστε ακόμα: Ο αρνητικός αντίκτυπος του να μην βιώνουμε τα συναισθήματά μας

Η Μαριαλένα Κατσούρα σπούδασε σε Γερμανία και Βέλγιο και αφού εργάστηκε σε 3 διαφορετικά όργανα της ΕΕ, επέστρεψε μόνιμα Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ως σύζυγος και μαμά πλέον, και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην προσωποκεντρική συμβουλευτική, εξειδικεύεται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ως Επίσημη Εκπαιδεύτρια Κύκλου της Ασφάλειας CoS-P, Εκπαιδεύτρια Gordon ΕΑΓ/ΕΑΔ, Συνοδός παιδιών και ενηλίκων στο Focusing & ADHD Professional. Στο babyradio μοιράζεται ανησυχίες και σκέψεις που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα και την προσωπική ανάπτυξη.