Τα βρεφικά νανουρίσματα βοηθούν στην βιολογική ανάπτυξη των νεογνών

PicMonkey-Collage56

Βρεφική μουσική νανουρίσματα,«μουσική για βρέφη»

Το νανουρίσμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση στην βρεφική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών (βρεφική μουσική).

Οι μουσικές εμπειρίες αναλύονται από τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας μια πολυτροπική προσέγγιση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τη διεργασία το ακουστικό, το οπτικό, το γνωσιακό, το συναισθηματικό και κινητικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση ξεκινάει από πολύ νωρίς στη ζωή μας και αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής δράσης μας όντας ακόμη μωρά.

Σκεφτείτε απλά το πώς η μουσική επηρεάζει εσάς προσωπικά – πώς δηλαδή μία γρήγορη μελωδία ή ένα ισχυρό ‘beat’ σας βοηθάει να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας παραγωγικούς ρυθμούς. Ή ακόμη και το πώς μία ήσυχη μελωδία σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Ένα μωρό δεν διαφέρει σε τίποτα σε σύγκριση με εσάς σε αυτό το σημείο, αφου όλοι μας από πολύ μικροί αρχίζουμε αποδεδειγμένα να έχουμε μια άμεση βιολογική και συναισθηματική σχέση με τη μουσική.

Καταρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νανουρίσμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση στην πρώιμη βρεφική ηλικία έχει ερευνητικά αποδειχθεί ότι συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών. Η μουσική χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως θεραπεία, κυρίως σε πρόωρα νεογνά, καθώς ερευνητικά δεδομένα έχουν παρουσιάσει ότι η παθητική μουσική ακρόαση βοηθάει τα μωρά στο να αποκτήσουν και να βελτιώσουν προσωπικό τους βάρος μέσω της σωστότερης και πιο οργανωμένης πρόσληψης φαγητού.

Επίσης, η πρώιμη μουσική αλληλεπίδραση βοηθάει και στην ψυχολογική σύνδεση μεταξύ γονέα και μωρού. Σκεφτείτε τη χαρά που μοιράζεστε με το μωρό σας όταν και οι δύο κινήστε και συντονίζεστε στους ρυθμούς ενός γρήγορου κομματιού. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο απαλές μελωδίες, οι οποίες βοηθούν στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και τόνωσης της ψυχολογικής ευστάθειας του μωρού.

Πολλοί ρωτάνε αν τελικά η πρώιμη μουσική παρέμβαση μπορεί να κάνει ένα μωρό πιο έξυπνο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί ξεκάθαρα για κάτι τέτοιο, αν και μερικά στοιχεία τείνουν στο να ενισχύσουν αυτήν την άποψη που προτείνει οτι μέσω της πρώιμη επαφής με τη μουσική, τα παιδιά γίνονται αργότερα στη ζωή τους πιο αποτελεσματικά στο να διαχειρίζονται μαθηματικές πληροφορίες και να αναλύουν χωροταξικά δεδομένα.Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών αποτελεσμάτων που δείχνει ότι η μελέτη και η ενασχόληση με τη μουσική στις πρώιμες ηλικίες επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού, του λιμβικού συστήματος και του εγκεφαλικού στελέχος.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα, η πρώιμη αλλά και η γενικότερη μουσική ενασχόληση, θα πρέπει να ειναι ένα ευχάριστο γεγονός, που απλά θα παρουσιάζει την ακουστική περιπέτεια στις αισθήσεις του μωρού, μαθαίνοντάς του νέους ήχους, νέους ρυθμούς και νέα συναισθήματα. Η μουσική ειναι ένα βασικό συστατικό της ζωής μας από την αρχή μέχρι το τέλος της, και θα πρέπει να τη διαχειριζόμαστε όπως το φαγητό και τον ύπνο.

κείμενο Παπατζίκης Ευθύμης – Καθηγητής Νευροεπιστήμης Παπατζίκης Ευθύμης