Για τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, τα στοιχεία της ημέρας είναι:
? Ανατολή ήλιου: 07:01 – Δύση ήλιου: 17:16 – Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 15 λεπτά
? Σελήνη 13.7 ημερών
Η πρόγνωση του καιρού
Τα ζώδια σήμερα
Ο Ήλιος και ο Ανάδρομος Ερμής ξεκινούν την εβδομάδα μας με τους καλύτερους οιωνούς! Σχηματίζουν Σύνοδο και μας δίνουν την δύναμη και την θέληση να διεκδικήσουμε και να εκπληρώσουμε τα όνειρα μας αποτελεσματικά! Ερωτικές επιστροφές μάλιστα, θα έχουν τα Ζώδια της Γης και του Νερού, του 3ου δεκαημέρου!
Επέτειοι
Εορτολόγιο
Σήμερα είναι του Μηνά μεγαλομάρτυρος, Μάρτυρος Βικεντίου διακόνου, Αγίου Βίκτωρος Μεγαλομάρτυρος, Αγίου Δράκωνα και γιορτάζουν τα ονόματα:
Μηνάς
Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία
Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Βικτωρία, Βικτορία
Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Όλοι μας στο babyradio ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.
Σαν σήμερα…
- 1918 Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1918 στην Κομπιέν στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την “ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα” του έτους εκείνου. Την ίδια μέρα παραιτείται από τον θρόνο του ο Γουλιέλμος Β΄ Τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας.
- 1990 Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος, έλληνας ποιητής. (Γεν. 1/5/1909)
Λόγω της οικονομικής καταστροφής του πατέρα του, φεύγει μαζί με την αδελφή του Λούλα για την Αθήνα, όπου θα κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει δακτυλογράφος, διορθωτής, ηθοποιός, χορευτής, κ.α. Το 1926 αρρωσταίνει από φυματίωση. Στη συνέχεια, θα νοσηλευτεί πολλές φορές, Αθήνα, Χανιά, και στη διάρκεια της Κατοχής θα είναι, λόγω της ασθένειάς του, κατάκοιτος. Η προσχώρησή του στο μαρξισμό μάλιστα σχετίζεται άμεσα με την ασθένειά του, αφού από το 1927 ως το 1930 νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου γνωρίζει και μαρξιστές διανοούμενους της εποχής και τη Μαρία Πολυδούρη. Τη διετία 1927 1928, σαράντα νεορομαντικά του ποιήματα, που κινούνται στο κλίμα μελαγχολίας και νοσταλγίας του μεσοπολέμου, δημοσιεύονται στο Λογοτεχνικό παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Τα ποιήματα αυτά ανήκουν σε συλλογές που δεν θα εκδοθούν ποτέ Στο παλιό μας σπίτι, Δάκρυα και χαμόγελα. Τον Οκτώβρη του 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης, όπου σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Είναι μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, αφού τόσο η υγεία όσο και τα οικονομικά του βελτιώνονται σημαντικά, με τη βοήθεια της αδελφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική. Ο Γ. Ρίτσος συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της Αριστεράς και δουλεύει στο εμπορικό θέατρο.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή μάλιστα Τρακτέρ, θα δημοσιευτεί στον Ριζοσπάστη. Το 1934 προσχωρεί στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, παρότι κατάκοιτος, δραστηριοποιήθηκε στον μορφωτικό τομέα του ΕΑΜ και στα Δεκεμβριανά, καταστράφηκαν πολλά γραπτά του. Το 1948 εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου, τον επόμενο χρόνο στη Μακρόνησο, το 1950 1951 στον ΑιΣτράτη. Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Επισκεπτόταν συχνά τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ασχολούνταν ενεργά με την προβολή της λογοτεχνίας τους στην Ελλάδα. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ.
Μετά το πραξικόπημα το 1967 εξορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Γυάρο και τη Λέρο και το 1968 στη Σάμο, όπου τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του για λόγους υγείας. Το 1970 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά όμως από άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου εξορίστηκε και πάλι στη Σάμο. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα και τιμήθηκε για το έργο του από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου με πολλές διακρίσεις το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης της Biennale του Knokk le zont 1972, το Διεθνές Βραβείο Δημητρώφ 1975, το Μέγα Γαλλικό Βραβείο Ποίησης Alfred de Vigny, το βραβείο Λένιν 1977, το Διεθνές Βραβείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης 1979 , το βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων 1987, το Μετάλλιο Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη 1989, τον Μεγάλο Αστέρα της Φιλίας των Λαών ΓΛΔ, το μετάλλιο Ζολιό Κιουρί 1990. Το 1986 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, 1937 και της Ακαδημίας Λογοτεχνών και Επιστημών Mainz της ΟΔΓ, και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης 1975, Μπέρμιγχαμ 1978, Karl Marx της Λειψίας 1984, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας 1987. Τα ποιήματα που έγραψε στο διάστημα 1987 1989 εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, με τον τίτλο Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα. Πέθανε το Νοέμβρη του 1990 και η σορός του ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του. Άφησε πίσω του πενήντα ανέκδοτες συλλογές.