Η τεχνητή μήτρα που δίνει ζωή

Η τεχνητή μήτρα που δίνει ζωή

Περίπου 30.000 μωρά μόνο στις ΗΠΑ γεννιούνται εξαιρετικά πρόωρα, δηλαδή μεταξύ των 23 και 26 εβδομάδων, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Reuters στο Λονδίνο. Σε αυτή την ηλικία, ένα μωρό ζυγίζει λίγο περισσότερο από 500 γραμμάρια, οι πνεύμονές του δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον αέρα και ως εκ τούτου οι πιθανότητες επιβίωσης είναι χαμηλές. Τα ποσοστά θανάτου σε αυτές τις ηλικίες κύησης είναι έως και 70% και όσα βρέφη επιβιώνουν αντιμετωπίζουν μετέπειτα σημαντικές δυσκολίες ανάπτυξης και αναπηρίες.

Νέος Διαγωνισμός της Adelco Kids… Δηλώστε συμμετοχή και ΚΕΡΔΙΣΤΕ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!

[babyPostAd]«Αυτά τα βρέφη χρειάζονται επειγόντως μια γέφυρα μεταξύ της μήτρας της μητέρας τους και του εξωτερικού κόσμου», δήλωσε ο Δρ Άλαν Φλέικ, ειδικός χειρουργός στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και υπεύθυνος της ομάδας που δημιούργησε μια πρωτοποριακή νέα συσκευή για αυτό το σκοπό.

Δοκιμή σε αρνάκια 

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μία νέα ιατρική συσκευή υποστήριξης η οποία στην ουσία είναι μια τεχνητή μήτρα – ένας πλαστικός σάκος γεμάτος υγρά που προσομοιάζει στη λειτουργία της ανθρώπινης μήτρας – και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον χειρισμό των εξαιρετικά πρόωρων βρεφών, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Σε προκλινικές μελέτες με πολύ πρόωρα αρνιά, οι ερευνητές μπόρεσαν να μιμηθούν το περιβάλλον της μήτρας και τις λειτουργίες του πλακούντα, δίνοντας μια σημαντική ευκαιρία στο πρόωρο για την ανάπτυξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων.

Ο αρχικός στόχος της ομάδας του Δρ Φλέικ, όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν να αναπτύξει ένα τεχνητό σύστημα όπου η επαφή των εξαιρετικά πρόωρων βρεφών με το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να ανασταλεί, τοποθετώντας τα σε θαλάμους με υγρό, για λίγες – ζωτικής όμως σημασίας – εβδομάδες, ώστε να φτάσουν στο κατώφλι των 28 εβδομάδων, όπου οι πιθανότητες ζωής τους βελτιώνονται σημαντικά.

Στο όριο της βιωσιμότητας 

Στο σχέδιο που έχει δοθεί από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, απεικονίζεται το σύστημα επώασης που μιμείται τη μήτρα της μητέρας. «Αυτό το σύστημα είναι δυνητικά πολύ ανώτερο από αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό ηλικίας 23 εβδομάδων που γεννήθηκε στο όριο της βιωσιμότητας», δήλωσε ο Δρ Φλέικ. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο φροντίδας για τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη.

Η ομάδα χρειάστηκε τρία χρόνια για να αναπτύξει το σύστημά της, δημιουργώντας μια σειρά από τέσσερα πρωτότυπα, ξεκινώντας από μια θερμοκοιτίδα τροποποιημένη σαν δεξαμενή και καταλήγοντας στον σάκο με το υγρό. «Έξι πρόωρα αρνιά που δοκιμάστηκαν στο πιο πρόσφατο πρωτότυπο, ήταν σε αντίστοιχη ηλικία με ένα ανθρώπινο μωρό 23 ή 24 εβδομάδων κυοφορίας και αναπτύχθηκαν επιτυχώς σε ένα ελεγχόμενο από τη θερμοκρασία, σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το αμνιακό υγρό στο εργαστήριό τους και το εγκατέστησαν στο σύστημα, έτσι ώστε αυτό να εισρέει μέσα και έξω από το σάκο. Η ανάπτυξη των πνευμόνων στα αρνάκια μοιάζει με αυτή των ανθρώπινων πνευμόνων. «Οι πνεύμονες του εμβρύου είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε υγρό. Εμείς προσομοιώνουμε αυτό το περιβάλλον επιτρέποντας στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα να αναπτυχθούν με την παροχή θρεπτικών ουσιών και αυξητικών παραγόντων», είπε ο καθηγητής Μάρκους Ντέιβεϊ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Πώς λειτουργεί;

Ο Δρ Φλέικ δήλωσε ότι η επιτυχία του συστήματος, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», οφείλεται στο γεγονός ότι προσομοιάζει τη μήτρα σε μέγιστο βαθμό. Το σύστημα δεν έχει εξωτερική αντλία για την κυκλοφορία, καθώς και η απαλή τεχνητή πίεση μπορεί να επιβραδύνει θανάσιμα μια υποανάπτυκτη καρδιά και δεν υπάρχει αναπνευστήρας, επειδή οι ανώριμοι πνεύμονες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναπνεύσουν. Η καρδιά του μωρού αντλεί αίμα μέσω του ομφάλιου λώρου σε οξυγονωτή χαμηλής αντίστασης που λειτουργεί ως υποκατάστατο του πλακούντα για την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω το σύστημα και στη συνέχεια να μειώσει το μέγεθός του, ώστε να είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος των πρόωρων βρεφών, τα οποία έχουν περίπου το 1/3 του μεγέθους των αρνιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Μπορεί να περάσουν έως και 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να χρησιμοποιηθεί,  αλλά μέχρι τότε ελπίζει ότι θα καταφέρει να λάβει άδεια της συσκευής υποστήριξης στην οποία τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν βέλτιστα σε υγρό περιβάλλον, αντί να βρίσκονται σε τεχνικά αεριζόμενες θερμοκοιτίδες με τις γνωστές επιπτώσεις.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Πηγή:   31ebdomades.gr

Διαβάστε ακομη:

Γεγονός η πρώτη καλλιέργεια εμβρύου ΕΚΤΟΣ μήτρας για 13 μέρες!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον θεσμό της παρένθετης μητέρας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόκληση τοκετού