Τελικά, μπορεί ένα παιδί να νηστέψει;
Βρισκόμαστε στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία κορυφώνεται τη Μ. Εβδομάδα. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που νηστεύουν και ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά τους, τουλάχιστον τη Μεγάλη Εβδομάδα. Κατά πόσο είναι εφικτό ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο να καλύψει τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αν η νηστεία μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις σε ένα παιδί.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]
Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που θα νηστέψει ένα παιδί. Αν δούμε αναλυτικά τη νηστεία, θα διαπιστώσουμε ότι χαρακτηρίζεται από αποχή από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριού και προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Τα εν λόγω τρόφιμα αποτελούν βασικές και αναντικατάστατες πηγές κάποιων σημαντικών για τα παιδιά θρεπτικών συστατικών. Ουσιαστικά, το «πρόβλημα» εντοπίζεται στην πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου και ασβεστίου, που είναι κρίσιμα για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Κατά συνέπεια, θα ήταν καλό να αποφεύγονται μακροχρόνιες περίοδοι νηστείας από ένα παιδί. Αν ωστόσο ο γονιός θέλει το παιδί να νηστέψει τουλάχιστον τη Μ. Εβδομάδα, το χρονικό διάστημα δεν είναι φυσικά μεγάλο για να μας φοβίζει. Ωστόσο και πάλι, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα παιδιά που νηστεύουν θα πρέπει να ακολουθούν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πλάνο διατροφής, το οποίο να εμπεριέχει :
- Κατάλληλους συνδυασμούς πρωτεϊνών, με αρκετά θαλασσινά αλλά και συνδυασμούς τροφών φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια με το ρύζι.
- Πηγές σιδήρου όπως τα θαλασσινά, το σουσάμι και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, με ταυτόχρονη κατανάλωση πηγών βιταμίνης C (π.χ. ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι ή/και μπόλικο λεμόνι στο φαγητό) ώστε να ενισχυθεί η απορρόφησή του σιδήρου.
- Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο και ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί (ειδικότερα τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι).
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η πλήρης νηστεία είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων. Εναλλακτικά, μπορεί να τηρηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων.
Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr
Το διαβάσαμε στο all4mama.gr