Τέσσερις κανόνες πειθαρχίας που πρέπει πάντα να τηρείτε

Τέσσερις κανόνες πειθαρχίας που πρέπει πάντα να τηρείτε

Πειθαρχώ με τους σωστούς τρόπους το παιδί μου;

Μπορώ να του μεταδώσω το μάθημα που πρέπει; Μήπως είμαι αρκετά αυστηρός/ή; Κάθε γονιός έχει το δικό του τρόπο που πειθαρχεί τα παιδιά του, αλλά συχνά αναρωτιέται μήπως είναι πολύ αυστηρός ή πολύ ελαστικός, ή αν η μέθοδος που ακολουθεί είναι και η πιο σωστή για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει.

Ανεξάρτητα, όμως, από τον τρόπο πειθαρχίας που ακολουθεί, υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες που πρέπει να είναι απαράβατοι, αν θέλει η μέθοδός του να πετύχει. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Πάνω απ’ όλα η συνέπεια. Αν το παιδί σας ξεπέρασε κάποια όρια και έχετε θέσει συγκεκριμένες επιπτώσεις για αυτό, φροντίστε να τις ακολουθείτε με συνέπεια κάθε φορά που κάνει το ίδιο λάθος. Αν οι επιπτώσεις που ορίζετε εξαρτώνται κάθε φορά από τη διάθεσή σας ή από τον χρόνο που έχετε, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δείτε κάποιο αποτέλεσμα.

Αποφύγετε τις απειλές που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσετε. Προφανώς μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα, το μικρό σας θα καταλάβει ότι δεν εννοείτε τίποτα από αυτά που λέτε, επομένως δεν θα έχει κανένα λόγο να μην κάνει του κεφαλιού του.

Επιβάλλετε επιπτώσεις που είναι εφικτές να πραγματοποιηθούν ώστε να μην χάνετε την αξιοπιστία σας στα μάτια του παιδιού σας. Φροντίστε δε η «τιμωρία» αυτή θα αντιστοιχεί στην πράξη του και δεν θα είναι π.χ. υπερβολική σε σχέση με αυτό που έκανε.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Αντί να λέτε διαρκώς »όχι» και να επιβάλλετε τιμωρίες, ένας καλός τρόπος για να «πείσετε» το μικρό σας να έχει σωστή συμπεριφορά είναι να την επιβραβεύετε. Αυτό όχι μόνο θα του δείξει στην πράξη τι είναι καλύτερο να κάνει, αλλά θα σας βοηθήσει να μην παρουσιάσετε ένα πολύ αυστηρό πρόσωπο που ενδεχομένως θα σας απομακρύνει από το παιδί σας.

http://altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βοηθώντας το παιδί μας να είναι καλός μαθητής…

Ο πιο καλός ο μαθητής έχει δωμάτιο εν τάξει!

Ο δάσκαλος μπορεί να “αλλάξει” ένα παιδί…