Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Αυγούστου) η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλούν τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες ανά τον κόσμο να υιοθετήσουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια που υποστηρίζουν τον θηλασμό. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό».
Οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές, όπως είναι η γονική άδεια, υποστηρίζουν τον θηλασμό και βοηθούν τους γονείς να γαλουχήσουν και να συνδεθούν με τα παιδιά τους όταν αυτά βρίσκονται σε μικρή ηλικία που είναι το σημαντικότερο. Είναι πολλές οι έρευνες εξάλλου που έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός ενδυναμώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και έχει θετικές συνέπειες που αφορούν το σύνολο της ζωής τους.
Οι πολιτικές που είναι φιλικές προς την οικογένεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους γονείς που εργάζονται.
Οι μητέρες χρειάζονται χρόνο εκτός εργασίας για να συνέλθουν από τη γέννα και να έχουν μια επιτυχημένη αρχή στον θηλασμό του βρέφους τους. Όταν η μητέρα που θηλάζει επιστρέφει στην εργασία της, η ικανότητα της να θηλάζει βασίζεται στα διαλείμματα θηλασμού που πρέπει να εγκρίνουν οι εργοδότες. Να υπάρχει δηλαδή ένα ασφαλές, ιδιωτικό και καθαρό περιβάλλον, ώστε η μητέρα να μπορεί να βγάλει και να αποθηκεύσει το γάλα της, αλλά και φροντίδα του παιδιού εντός του χώρου εργασίας ή σε κοντινή απόσταση.
Ομοίως και για τους πατεράδες είναι εξίσου σημαντική η γονική άδεια. Η απουσία από τον χώρο εργασίας μετά από τη γέννα ενός παιδιού, επιτρέπει στον πατέρα να συνδεθεί μαζί του ενισχύοντας ταυτόχρονα την ισότητα των δύο φύλων, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο η φροντίδα του παιδιού και οι δουλειές του σπιτιού είναι αποστολή για δύο.
Η γοργή επιστροφή της μητέρας στην εργασία αποτελεί εμπόδιο στο ξεκίνημα του θηλασμού, στον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για 6 μήνες και στη συνέχιση του θηλασμού μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των 2 ετών ή και παραπάνω.
Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η συνέχιση του θηλασμού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, αποτελεί ασπίδα προστασίας τους για πολλές ασθένειες και τα προφυλάσσει από μη μεταδοτικές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.
Ο θηλασμός επίσης προστατεύει τις μητέρες από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Επιπλέον των παραπάνω, οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές επιτρέπουν τη συμμετοχή των μητέρων στην εργασία, βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας και ενισχύουν την ομαλότητα της οικογενειακής ζωής. Ανάλογος είναι και ο θετικός αντίκτυπος τους στην πορεία των επιχειρήσεων που τις ακολουθούν, αλλά και γενικότερα στην οικονομία μιας χώρας.
Για το λόγο αυτό η UNICEF και ο ΠΟΥ καλούν όλες τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες ανά τον κόσμο να υιοθετήσουν φιλικές προς τις οικογένειες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων της μητρικής άδειας με αποδοχές για 18 εβδομάδες το λιγότερο, κατά προτίμηση για 6 μήνες, αλλά και της πατρικής άδειας με αποδοχές. Ανάλογη έκκληση γίνεται για εντατικοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν τον θηλασμό, την ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό, την προώθηση και τη διευκόλυνση του.
Και για να γίνει κατανοητή η τεράστια σημασία του, αρκεί να αναφερθεί ότι αν όλες οι μητέρες στον κόσμο θήλαζαν τα παιδιά τους αποκλειστικά για τουλάχιστον έξι μήνες, τότε θα είχαμε 1.3 εκατομμύρια λιγότερους παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο!
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής υγείας, στηρίζει την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού έχει αναπτύξει δράσεις για το θηλασμό μέσω του προγράμματος «Αλκυώνη». Για περισσότερες πληροφορίες: http://epilegothilasmo.gr/ καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης «10525».
Μητρικός Θηλασμός, Δικαίωμα κάθε νεογέννητου, Χρέος κάθε Μητέρας.
«Δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό»
-
Να υπάρχει γραπτή πολιτική και η πολιτική αυτή να ακολουθείται απ’ όλους τους φορείς του Μαιευτηρίου που ασχολούνται με την φροντίδα του νεογέννητου.
-
Οι φορείς να εκπαιδεύονται, ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.
-
Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
-
Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με την βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.
-
Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους, οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην διατήρηση της γαλουχίας.
-
Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.
-
Να εφαρμόζεται το σύστημα «rooming-in», που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του, 24 ώρες το 24ωρο.
-
Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος.
-
Να μην δίνονται πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν.
-
Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το Μαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.