Θηλασμός και αλκοόλ: τι επιτρέπεται και τι όχι

Θηλασμός και αλκοόλ: τι επιτρέπεται και τι όχι

Οι συμβουλές σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τον θηλασμό είναι πολλές και αντικρουόμενες πολλές φορές. Πρέπει η μητέρα που θηλάζει να απέχει από το αλκοόλ για όσο χρονικό διάστημα θηλάζει; Έστω ότι θηλάζει για περισσότερο από ένα έτος… Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απέχει και από την κατανάλωση αλκοόλ για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Μπορεί ένα ποτήρι κρασί να κάνει κακό στην ποιότητα του γάλακτος και στη συνέχεια στο μωρό; Πόση ώρα κάνει να περάσει το αλκοόλ στο μητρικό γάλα; Αυτές και άλλες απορίες απασχολούν τις μητέρες που θηλάζουν. Ας δούμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τον θηλασμό και το αλκοόλ.

[babyPostAd]-Πόση ώρα κάνει το αλκοόλ να φτάσει στο μητρικό γάλα;

Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να αρχίσει το αλκοόλ να περνάει στο μητρικό γάλα. Κάπως έτσι, αν η μητέρα πιει ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό της λίγο πριν θηλάσει, το αλκοόλ δεν προλαβαίνει να περάσει στο γάλα. Ασφαλώς, ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, είναι προτιμότερο από ένα δυνατό ποτό αφού περνά στον οργανισμό μικρότερες ποσότητες αλκοόλ και φυσικά και στο γάλα. Εκείνο για το οποίο θα πρέπει να βεβαιωθεί η μητέρα πριν θηλάσει, είναι ότι δεν αισθάνεται τις επιπτώσεις του αλκοόλ πάνω της. Δεν νιώθει χαλάρωση, δεν νιώθει αυτή την γλυκιά ή πιο έντονη ζάλη. Αν η μητέρα νιώθει το αλκοόλ που έχει καταναλώσει, τότε δεν πρέπει να θηλάσει αφού κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το αλκοόλ ήταν σε μεγάλη περιεκτικότητα και έχει προλάβει να επιδράσει πάνω της.

-Πόση ώρα μένει το αλκοόλ στο μητρικό γάλα;

Το αλκοόλ παραμένει στο μητρικό γάλα όσο παραμένει και στο αίμα. Κάπως έτσι θα πρέπει να κάνετε ό,τι ακριβώς και με την οδήγηση. Δεν οδηγείτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ γιατί δεν είναι ασφαλές. Το ίδιο ισχύει και για τον θηλασμό. Γι’ αυτό και θα ήταν προτιμότερο, αν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ –άνθρωπος είστε και έχετε κάθε δικαίωμα!- να αντλήσετε το γάλα σας πριν την έξοδό σας και να το αποθηκεύσετε με ασφαλή τρόπο για να το δώσετε στο μωρό σας.

-Τι μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο βρέφος;

Θα πρέπει να είστε πολύ πολύ προσεκτική με τον θηλασμό και το αλκοόλ. Ένα βρέφος 2 μηνών για παράδειγμα, έχει περιορισμένη ηπατική λειτουργία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας. Από τον 3ο μήνα της ζωής του και μετά το βρέφος μπορεί να αναπτύξει καλύτερη ηπατική λειτουργία, πλησιέστερη σε εκείνη των ενηλίκων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα αλκοόλ.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί με το φαγητό, δεν θα το βλάψει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει μετά το αλκοόλ να πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε τη διάσπασή του και την αποβολή του από τον οργανισμό σας.

Πηγή: Thilasmos.gr