Θηλασμός και καφεΐνη: κάνει να πίνει καφέ η θηλάζουσα μητέρα;

Θηλασμός και καφεΐνη: κάνει να πίνει καφέ η θηλάζουσα μητέρα;

Αν κάποιος χρειάζεται ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πάνω στον πλανήτη, αυτή είναι μια μητέρα με νεογέννητο. Το ξενύχτι των πρώτων μηνών, η κούραση και η απαιτητική καθημερινότητα είναι για πολλές δόσεις καφεΐνης, αν υποθέσουμε ότι λειτουργεί για όλους το ίδιο τονωτικά. Πόσο καλό είναι όμως να πίνει καφέ η θηλάζουσα μητέρα; Είναι σωστός ο συνδυασμός «θηλασμός και καφεΐνη»;

[babyPostAd]Η καφεΐνη στο μητρικό γάλα

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η καφεΐνη που παίρνουν καταναλώνοντας καφέ ή τσάι ή κακάο, περνά στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια στο βρέφος κατά τον θηλασμό. Δεν έχουν άδικο αν και στην πραγματικότητα, η ποσότητα της καφεΐνης που περνά στο μητρικό γάλα ποικίλλει κάθε φορά. Υπάρχουν, δηλαδή, σημαντικές διακυμάνσεις ανάμεσα στην ποσότητα της καφεΐνης που περιέχει κάποια τροφή (όπως για παράδειγμα η σοκολάτα) ή κάποιο ρόφημα. Άλλη ποσότητα καφεΐνης έχει ο καφές, άλλη το τσάι και φυσικά άλλη το κακάο. Ακόμη περισσότερο όμως η ποσότητα της καφεΐνης ποικίλει και ανάλογα με το είδος του καφέ. Ενώ πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται και η ποσότητα που καταναλώνει από κάθε τι η θηλάζουσα μητέρα. Αυτονόητα οι 10 καφέδες την ημέρα δίνουν στο μητρικό γάλα περισσότερη καφεΐνη από ό,τι θα έδιναν οι 2 καφέδες.

Ο οργανισμός του βρέφους από την άλλη πλευρά δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την καφεΐνη. Γι’ αυτό και όσο λιγότερη περνά στο βρεφικό γάλα από εσάς τόσο το καλύτερο για το βρέφος. Ένας ώριμος οργανισμός –ο οργανισμός της θηλάζουσας μητέρα για παράδειγμα- χρειάζεται μία με μιάμιση ώρα για να επεξεργαστεί την καφεΐνη. Το νεογέννητο βρέφος χρειάζεται 3-4 ημέρες (!) για μια ίδια ποσότητα! Οι ειδικοί συνιστούν ένα ποτήρι καφέ ημερησίως και μάλιστα αφού η μητέρα έχει πρώτα θηλάσει το βρέφος της.

Το μητρικό γάλα μιας γυναίκας που έπινε 3 ποτήρια καφέ κατά την εγκυμοσύνη και συνέχισε με την ίδια ποσότητα και κατά τον θηλασμό, είναι φτωχότερο κατά 1/3 σε σίδηρο από το μητρικό γάλα μιας γυναίκας που δεν έπινε καφέ. Η σιδηροπενική αναιμία είναι αρκετά διαδεδομένη σε χώρες όπου ο πληθυσμός τους καταναλώνει σημαντικές ποσότητες καφεΐνης.

Και φυσικά, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος ακριβώς ότι και σε έναν μεγαλύτερο άνθρωπο. Αϋπνία, νευρικότητα, υπερκινητικότητα. Συνεπώς, αν θέλετε να ζωντανέψετε τον οργανισμό σας για να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό σας πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε χυμούς και να πίνετε άφθονο νερό. Ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ζωηρός και κουράζεται πιο δύσκολα. Τέλος, μην μπερδευτείτε και κόψετε τον καφέ αντικαθιστώντας τον με μαύρο τσάι ή μια ζεστή σοκολάτα. Όπως προαναφέραμε τόσο το μαύρο τσάι όσο και το κακάο περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης.

Πηγή: Thilasmos.gr