Θηλασμός και θυρεοειδής: μπορεί η μητέρα με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό να θηλάσει;
Η νόσος του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνή στις γυναίκες. Αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι σε θέση να θηλάσουν εξαιτίας του υπερθυρεοειδισμού ή του υποθυρεοειδισμού από τον οποίον πάσχουν. Τι γίνεται με τα φάρμακα που παίρνουν καθημερινά για τη ρύθμισή του και πόσο ασφαλή είναι αυτά κατά τον θηλασμό;Και φυσικά, η θηλάζουσα μητέρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον θυρεοειδή της, εύλογα αναρωτιέται αν υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει ασυνήθιστες καταστάσεις κατά τον θηλασμό εξαιτίας του.
[babyPostAd] Μπορούν η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός να επηρεάσουν τον θυρεοειδή;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά όσο η γυναίκα πλησιάζει προς τον τοκετό, το σώμα και ο οργανισμός της βιώνουν σημαντικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι ορμονικές. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές συνιστούν και αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς ενώ πολλές φορές έχει παρατηρηθεί έγκυες γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη τους ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα ο θυρεοειδής τους, να παρουσιάζουν αστάθεια κατά την εγκυμοσύνη και ειδικά όσο οδεύουν προς τον τοκετό αλλά και μήνες μετά από τη γέννηση του μωρού. Πολλές μητέρες εμφάνισαν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους δύο ή τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Λέγεται πως το 7% των γυναικών έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα μετά τη γέννα. Μικρό ποσοστό ευτυχώς.
Συμπτώματα της διαταραχής του θυρεοειδούς μετά τη γέννα
Αυτό το 7% που προαναφέραμε, πιθανόν να εμφανίσει προβλήματα στον θυρεοειδή μέσα στο πρώτο έτος της ζωής του βρέφους. Οι γυναίκες συχνά δεν το αντιλαμβάνονται, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο αισθητά τα συμπτώματα. Το πρώτο από αυτά είναι η μείωση της ποσότητας τους γάλακτος. Στη συνέχεια εμφανίζεται κόπωση, απώλεια μαλλιών, εναλλαγές στη διάθεση. Και πάλι αρκετές γυναίκες δεν σκέφτονται ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή με τον θυρεοειδή τους και το αποδίδουν στην επιλόχειο κατάθλιψη. Από τις γυναίκες, ωστόσο, που εξετάστηκαν και βρέθηκαν με διαταραχή τους θυρεοειδούς τους, κάποιες δεν χρειάστηκε καν να μπουν σε συγκεκριμένη αγωγή αφού οι τιμές δεν ήταν σημαντικά ανησυχητικές. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να το αξιολογήσει μόνο ο ενδοκρινολόγος.
Θηλασμός και διαταραχές του θυρεοειδούς
Δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα που πάσχει από υποθυρεοειδισμό ή κάνει μια θεραπεία αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς της να μην μπορεί να θηλάσει. Είναι πολύ σημαντικό η θηλάζουσα μητέρα να συνεχίσει την αγωγή της ενώ θηλάζει το βρέφος της. Μια μητέρα που είχε διαταραχές του θυρεοειδούς της πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει σαφώς να επανεξετάσει τα επίπεδά της μετά τον τοκετό ώστε να διαγνωστούν πιθανές αλλαγές και να προσαρμοστεί αναλόγως και η αγωγή. Μάλιστα, ο ενδοκρινολόγος δεν αποκλείεται να ζητήσει επανεξέταση και αμέσως μετά τη γέννα αλλά και δύο ή τρεις μήνες μετά αλλά και κάθε τόσο, εφόσον οι ορμόνες μετά κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι σε «αναστάτωση». Τι πρέπει να σκέφτεται μια θηλάζουσα μητέρα για να μην στεναχωριέται που παίρνει φάρμακα για τον θυρεοειδή της ενώ θηλάζει; Ότι τα φάρμακα αυτά είναι για την αποκατάσταση του θυρεοειδούς της, είναι για ισορροπία και όχι φάρμακα που μάχονται για παράδειγμα μια λοίμωξη. Δεν είναι κάτι καινούργιο για τον οργανισμό της ή κάτι που θα μπορούσε να βλάψει το βρέφος.
Καρκίνος του θυρεοειδούς
Μια μητέρα που είχε ή έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του θυρεοειδούς πριν απ’ όλα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της. Το αν θα μπορέσει να θηλάσει το μωρό της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το θετικό είναι ότι ο θηλασμός μπορεί να αντιστρέψει την εξάπλωση του καρκίνου ενώ όπως έχουν αποδείξει έρευνες, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια που μια μητέρα θηλάζει τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Πηγή: thilasmos.gr