Πολλές γυναίκες φέρνουν στον κόσμο τα μωρά τους με τη μέθοδο της καισαρικής τομής. Στη χώρα μας μάλιστα, πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται ακόμα και αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη. Η καισαρική είναι στην πραγματικότητα ένα χειρουργείο που αφήνει μια πολύ μεγάλη τομή στη γυναίκα. Αυτό μπορεί να φέρει μαζί του πολλές προκλήσεις τον πρώτο καιρό και μία από αυτές είναι και ο θηλασμός. Για μια μητέρα που γέννησε με καισαρική είναι ίσως λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα στην αρχή, σε ό,τι έχει σχέση με τον θηλασμό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η μητέρα πρέπει να το βάλει κάτω και να μην θηλάσει το μωρό της.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Πώς επηρεάζει η καισαρική τομή τον θηλασμό;

Η καισαρική τομή μπορεί να γίνει αιτία να καθυστερήσει η έναρξη του θηλασμού. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που χρειάστηκε να υποβληθεί σε γενική αναισθησία κατά την καισαρική, πιθανόν θα καθυστερήσει να συνέλθει για να θηλάσει το μωρό της. Εκείνο που ενδείκνυται είναι το μωρό να τοποθετηθεί στο στήθος της μητέρας, αμέσως μετά τη γέννα. Το μωρό πρέπει να θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Με την επισκληρίδιο αναισθησία από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό η μητέρα να μπορέσει να θηλάσει το μωράκι της σχεδόν αμέσως μετά τη γέννα.
Φυσικά και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον πόνο στην περίπτωση της καισαιρικής. Η καισαρική τομή πονάει. Μπορεί να μην πονάει τόσο κατά τη διάρκεια της γέννας, πονάει όμως μετά, εφόσον πρόκειται για μια τομή με ράμματα. Ο πόνος αυτός μπορεί να δυσκολέψει τη μητέρα σε σημείο να μην είναι σε θέση να θηλάσει αμέσως το νεογέννητο βρέφος. Δεν αποκλείεται όμως να την δυσκολέψει και τις επόμενες μέρες εφόσον η τομή δεν θα εξαφανιστεί μέσα σε ώρες… Υπάρχει λύση, η οποία έχει να κάνει με την στάση του θηλασμού που θα επιλέξει η θηλάζουσα μητέρα για τη διευκόλυνσή της.

Επηρεάζει η καισαρική τομή την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Είναι πιθανό να την επηρεάσει. Γι’ αυτό αν η μητέρα πρέπει να είναι χωριστά από το μωρό της –σε περιπτώσεις που το μωρό είναι θερμοκοιτίδα- καλό είναι να ζητήσει να χρησιμοποιήσει θήλαστρο προκειμένου να μπει ο οργανισμός της στη διαδικασία της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Tips για επιτυχημένο θηλασμό μετά την καισαρική

-Ξεκινήστε τον θηλασμό όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Ζητήστε βοήθεια από τη μαία σας. Κάνουν θαύματα αυτές οι γυναίκες ειδικά αν το ξέρετε και το ξέρει και η ίδια ότι πρόκειται να γεννήσετε με καισαρική. Πείτε το από νωρίς ότι θέλετε τη βοήθειά της για να καταφέρετε να θηλάσετε αμέσως.

-Συμβουλευθείτε τη μαία σας, έναν σύμβουλο θηλασμού ή τον γυναικολόγο σας σχετικά με τη στάση του θηλασμού που θα είναι η καλύτερη για να πετύχετε τον επαρκή θηλασμό του μωρού σας χωρίς να τραυματιστούν οι θηλές σας και χωρίς να πονάει η τομή σας.

-Μην κάνετε εκπτώσεις στον θηλασμό επειδή γεννήσατε με καισαρική. Προσπαθήστε να κερδίσετε το στοίχημα και να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας για τους πρώτους 6 μήνες.

-Μην παραλείπετε την παυσίπονη αγωγή που σας πρότεινε ο γιατρός σας. Δεν θα επηρεάσει το νεογνό σας και παράλληλα θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα για να μπορέσετε να θηλάσετε.

Πηγή:    thilasmos.gr