Θηλασμός: Πότε χορταίνει το μωρό σου;
Κάθε νέα μητέρα που επιλέγει να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της, αντιμετωπίζει το συνηθισμένο άγχος που αφορά την επαρκή σίτιση του μικρού της. Αναρωτιέται αν έχει πιει αρκετό γάλα, αν έχει χορτάσει ή χρειάζεται να το κρατήσει για περισσότερο χρόνο στο στήθος, αλλά και πότε θα καταλάβει ότι το μωρό δεν θέλει να θηλάσει άλλο. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μιλά για τα βασικά σημεία του θηλασμού που πρέπει να προσέξουν οι νέες μαμάδες, ενώ εξηγεί τα σημάδια που δίνουν τα μωρά:
[babyPostAd]Σχεδόν όλες οι νέες μητέρες θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους και αυτό γιατί γνωρίζουν πως το μητρικό γάλα είναι το πιο κατάλληλο για το παιδί τους. Ωστόσο, ακόμη και όταν έχουν αρκετό γάλα και δεν αντιμετωπίζουν άλλες δυσκολίες, πολλές φορές νιώθουν ανασφάλεια και προβληματίζονται για το αν το μωρό τους χορταίνει, ενώ αναρωτιούνται ποιες μπορεί να είναι οι ενδείξεις ότι έχει φάει αρκετά.
Ας δώσουμε, λοιπόν, μερικές βασικές οδηγίες για τις νέες μανούλες…
Τις πρώτες τέσσερις με οχτώ εβδομάδες ,που είναι η λεγόμενη φάση εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού, ο χρόνος παραμονής στο στήθος δεν έχει πρακτικά καμία σημασία. Υπάρχουν μητέρες που έχουν το μωρό στο στήθος τους πολλές ώρες και παρ’ όλα αυτά το παιδί δεν τρώει ικανοποιητικά, ενώ ταυτόχρονα μπορεί άλλα μωρά να θηλάζουν για μόλις 15 λεπτά και να χορταίνουν, αυξάνοντας το βάρος τους. Το μωρό τρώει για τόση ώρα και τόσο συχνά, όσο χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του, και αυτό διαφέρει από μωρό σε μωρό. Μας δείχνει ότι χόρτασε αν απομακρυνθεί μόνο του από το μαστό ή αν αποκοιμηθεί πάνω σε αυτόν.
Βασικά το ζητούμενο δεν είναι πόση ώρα θηλάζει μια μητέρα, αλλά το πώς θηλάζει:
♦ άνετη στάση της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού
♦ καλή σύλληψη της θηλαίας άλω από το μωρό.
Η πιο αξιόπιστη απόδειξη ότι το μωρό “τραβάει” γάλα είναι ο ήχος που ακούγεται όταν καταπίνει. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπολογίσουμε την ακριβή ποσότητα που τρώει, όμως υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό έχει χορτάσει. Αυτά είναι:
♦ θα αφήσει το στήθος από μόνο του και θα είναι ήρεμο και ευτυχισμένο.
♦ θα κοιμηθεί πάνω στο στήθος της μαμάς του.
♦ δεν θα ενδιαφερθεί, ούτε θα αντιδράσει, αν του δώσουμε διάφορα ερεθίσματα, όπως αν του χαϊδέψουμε το μάγουλο, του ερεθίσουμε τις πατούσες, το σηκώσουμε για να του μιλήσουμε ή προσπαθήσουμε να το ξαπλώσουμε για ύπνο.
♦ τα χεράκια του και τα ποδαράκια του θα χαλαρώσουν εντελώς.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί από τις πρώτες εβδομάδες κάποιο πρόγραμμα στο θηλασμό. Τους πρώτους μήνες, οι ανάγκες του μωρού και η ικανότητα παραγωγής γάλακτος από τη μητέρα συντονίζονται σταδιακά. Εάν το μωρό είναι ήρεμο μετά το θηλασμό και παίρνει κανονικό βάρος, τότε σημαίνει ότι σιτίζεται ικανοποιητικά. Μετά τις πρώτες εβδομάδες επέρχεται μια αυτορρύθμιση κατά την οποία η κάθε μητέρα παράγει ακριβώς το γάλα που χρειάζεται το μωρό της.
Πάντως, οι μητέρες που είναι υπερβολικά αγχωμένες, κουρασμένες ή άυπνες αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν αποτυχία στο θηλασμό. Γι’ αυτό, η μεγαλύτερη επιτυχία στο θηλασμό εξαρτάται από το ποσό ήρεμη είναι η μητέρα. Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό και όσο πιο καλά αδειάζει ο μαστός, τόσο περισσότερο γάλα θα έρθει. Αυτός είναι ο κανόνας της ζήτησης και της προσφοράς.
Πηγή: tlife.gr