Τι είναι τα λαδόπανα στη βάφτιση

Τα λαδόπανα είναι τα εσώρουχα που φοριούνται κάτω από τα βαπτιστικά ρούχα, για να απορροφήσουν το λάδι που έχει μείνει στο σωματάκι και τα μαλλάκια του μωρού.

Τα λαδόπανα είναι τα εσωρουχάκια που θα φορέσει το μωράκι αμέσως μετά την κολυμπήθρα. Αφού βγάλει ο ιερέας το μωράκι από την κολυμπήθρα, η νονά ή ο νονός θα το τυλίξει με μια μεγάλη πετσέτα και του φορέσει τα λαδόπανα. Αν το μωράκι είναι αγόρι αυτά είναι ένα λεπτό φανελάκι και βρακάκι, ενώ αν είναι κορίτσι ένα φορεματάκι και βρακάκι και στο τέλος το βαπτιστικό καπέλο. Τα λαδόπανα είναι όσα φοριούνται κάτω από τα βαπτιστικά ρούχα για να απορροφήσουν το λάδι που έχει μείνει στο σωματάκι και τα μαλλάκια του μωρού.

Τα λαδόπανα είναι λευκά και συμβολίζουν την καθαρότητα της ψυχής του νεοφώτιστου καθώς επίσης και το Άγιο Πνεύμα.

Μετά το τέλος της βάφτισης, σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα πλένει τα λαδόπανα με θαλασσινό νερό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να τα ξεπλύνει σε μια λεκανίτσα και το νερό να το συγκεντρώσει σε ένα δοχείο και να το χύσει στη θάλασσα ή σε μια γλάστρα ή στην εκκλησία όπου έγινε η βάπτιση – αφού φυσικά συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με τον ιερέα – στο ειδικό σημείο (χωνευτήρι) όπου αδειάζουν και το νερό της κολυμπήθρας. Αφού το νερό αυτό μέσα του περιέχει ίχνη από αγιασμένο νερό, μύρο και λάδι, δεν πρέπει να πατηθεί ή να καταλήξει σε βρόμικο μέρος.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με το πρώτο μπάνιο του μωρού 3 μέρες μετά την βάφτιση όπου και πάλι το πρώτο νεράκι θα πρέπει να χυθεί στη θάλασσα, στον κήπο ή σε μια γλάστρα. Εννοείται βέβαια πως μέσα σε αυτές τις 3 μέρες το μωρό θα έχει πλυθεί τοπικά.

Ιδέες για λαδόπανα

1Λαδόπανο αυτοκινητάκια για αγόρι

Το Λαδόπανο αυτοκινητάκια για αγόρι περιλαμβάνει την πετσέτα, το λαδόπανο, τα εσώρουχα (μποξεράκι-φανελάκι-καπελάκι) και το πετσετάκι του παπά. Υπέροχη επιλογή για τη βάπτιση του μωρού σας. Δείτε περισσότερα εδώ.

2Λαδόπανο Jour Beni Εκρού για κορίτσια

Σετ λαδόπανα βάπτισης από τη Jour Beni σε εκρού αποχρώσεις. Περιέχει μία μεγάλη και μία μικρή πετσέτα, σετ εσωρούχων τριών τεμαχίων και ένα λαδόπανο, σε όμορφη και μοντέρνα συσκευασία της Jour Beni.  Δείτε περισσότερα εδώ.

3Lina Baby Λαδόπανο “Αερόστατο” για αγόρι

Λαδόπανο από τη Lina Baby σε λευκό-σιελ ή εκρού-σιελ με απλικέ κέντημα αερόστατο που περιλαμβάνει Λαδόπανο, Εσώρουχα και καπέλακι, Πετσέτα, Πετσέτα παπά και υπάρχει η δυνατότητα γραφής του ονόματος του παιδιού. Δείτε περισσότερα εδώ.

4Λαδόπανα λευκά για κορίτσια

Λαδόπανα βάπτισης με διακοσμητική τρέσα που περιέχουν τα εσώρουχα του παιδιού, την πετσέτα του παιδιού, την πετσέτα χεριών του παπά και του νονού-νονάς και το σεντόνι του παιδιού, με δυνατότητα να γραφτεί και όνομα ή μονόγραμμα στην πετσέτα και το σεντόνι της βάπτισης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.