Τι γίνεται όταν τα παιδιά χάνουν την «εμπιστοσύνη» προς τους γονείς τους

Πολλοί γονείς ανησυχούν και στεναχωριούνται επειδή τα παιδιά τους δεν τους μιλούν ποτέ για τα προβλήματά τους. Μπορεί να δείχνουν στεναχωρημένα, μελαγχολικά και όταν οι ίδιοι τα ρωτούν «Τι συμβαίνει;» η απάντηση είναι «Τίποτα». Εύλογα προβληματίζονται για τη συμπεριφορά αυτή, όμως σχεδόν ποτέ δεν αναρωτιούνται τι πρέπει να αλλάξουν στη δική τους συμπεριφορά ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους.

Θυμηθείτε λίγο τα δικά σας, μπορεί εσείς να είχατε καλή σχέση με τους γονείς αλλά σίγουρα σε συζητήσεις συνομηλίκων θα είχατε ακούσει φίλους σας να λένε πώς έχουν μυστικά απ΄τους δικούς τους ή πως συνηθίζουν να τους λένε ψέμματα. Ο λόγος είναι πως με την σιωπή απέφευγαν τα κηρύγματα, τις τιμωρίες, τα παράλογα άγχη των γονιών και τις ηθικολογίες.

Ωστόσο, η σχέση αυτή παιδιών και γονιών δεν ήταν αρεστή σε κανένα. Τα παιδιά στεναχωριούνται που αναγκάζονται να λένε ψέμματα και νιώθουν πως δεν είναι αποδεκτά απ΄τους γονείς τους. Από την άλλη οι γονείς νιώθουν αποτυχημένοι που τα ίδια τους τα παιδιά δεν τους εμπιστεύονται. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που πλήττει την σχέση τους.

Τι μπορούν να αλλάξουν οι γονείς σύμφωνα με το jenny.gr

Καλή σχέση. Μέσα από την καλή σχέση γονιού-παιδιού αναπτύσσεται και η δεξιότητα της επικοινωνίας. Με την επικοινωνία όμως, πρέπει να συνυπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμπιστοσύνη, η αποδοχή, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον. Είναι οι βάσεις για μια υγιή σχέση. 

Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  1. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Το που και το πότε παίζει μεγάλο ρόλο. Τα μικρά σας μπορούν να επιλέξουν να σας μιλήσουν την ώρα που μαγειρεύετε ή την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο. Το ζητούμενο είναι να τα ρωτήσετε πόσο σημαντικό είναι το θέμα και αν γίνεται να περιμένει 5 λεπτά. Σε 5 λεπτά όμως να είστε διαθέσιμοι. Αν πάλι είναι σημαντικό τότε κλείστε τα πάντα και δώστε τους τη σημασία και τη προσοχή που ζητούν
  2. Να είστε συγκεκριμένοι. “Πες μου ένα πράγμα που συνέβη σήμερα και σου άρεσε;” Είναι ένας τρόπος να ξεκινήσετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
  3. Αν το παιδί δεν έχει διάθεση να πει πολλά πράγματα, μείνετε σε κάποιες ερωτήσεις μόνο, και αφήστε τις άλλες για αργότερα.
  1. Μην κρίνετε, όσο γίνεται, αυτά που λέει το παιδί.
  2. Όσο πιο πολύ ακούτε, τόσο πιο πολύ θα σας μιλάει το παιδί σας.
  3. Να θυμάστε πως ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί σας βοηθά να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο σε εκείνο να σας μιλήσει και να εξομολογηθεί τις σκέψεις του.

              Δείτε επίσης:

Πόσο εύκολο να μπω στη θέση του άλλου – Εmpathy – Ενσυναίσθηση