Οφείλεται σε έναν ιό (Parvo B19), ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού, από σταγονίδια που εισπνέουμε όταν κάποιος που είναι άρρωστος (πολλαπλασιάζεται στο βλεννογόνο της μύτης και του φάρυγγα) φταρνιστεί, βήξει κλπ. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών η λοίμωξη περνά χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, αν και κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ήπιου κρυολογήματος (χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μπούκωμα, πονόλαιμο κλπ) στην έναρξη της αρρώστιας, συνήθως αρκετές μέρες πριν το εξάνθημα.
Το χαρακτηριστικό εξάνθημα παρουσιάζεται 2 με 3 εβδομάδες αφού κόλλησε την ίωση το παιδί (επώαση από 4 μέχρι 28μέρες, συχνότερα 16-17μέρες). Σε αυτή την φάση, ο ασθενής, πλέον δεν μεταδίδει την νόσο μια που πρόκειται για μεταλοιμώδες φαινόμενο, δηλαδή είναι μέρος της αντίδρασης της άμυνας μας όταν όμως πλέον έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ιό.
Το τυπικό εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται αρχικά στο πρόσωπο όπου μοιάζει σαν κάποιος να έχει “ρίξει χαστούκι” στο παιδί (“slapped-cheek” appearance). Σταδιακά επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, δείχνοντας μια προτίμηση στις εξωτερικές επιφάνειες, αφήνοντας τις παλάμες και τις πατούσες ανεπηρέαστες. Στην πορεία αρχίζει να σβήνει κεντρικά σχηματίζοντας στην περίμετρο ένα σύνορο που θυμίζει δαντέλα. Σπάνια τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να διαμαρτυρηθούν για ήπια φαγούρα, η πλειοψηφία όμως των ασθενών δεν φαίνονται να ενοχλούνται από την παρουσία του εξανθήματος, το οποίο με εξάρσεις και υφέσεις διαρκεί από 1 μέχρι 3 εβδομάδες. Μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από έκθεση σε ήλιο, ζέστη, έντονη άσκηση ή στρες. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι παρόλη την πιθανά εντυπωσιακή εικόνα, το παιδί στην φάση του εξανθήματος δεν μεταδίδει την νόσο και έτσι δεν έχει νόημα να το απομονώσουμε, στερώντας του καθημερινές δραστηριότητες όπως το σχολείο του ή ο παιδικός σταθμός.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το λοιμώδες ερύθημα. Όπως στην πλειοψηφία των ιών, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω από συμπτωματική-ανακουφιστική αγωγή (καθαρισμό μύτης, παυσίπονα, ξεκούραση κλπ), αν και στην πλειοψηφία τους τα παιδιά παρουσιάζουν το εξάνθημα και είναι τελείως καλά και ασυμπτωματικά οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο.
Βαράκης Νίκος – Παιδίατρος – paidiatre.gr
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.