Τι είναι η Λογοθεραπεία και ποιες διαταραχές αντιμετωπίζει;

Τι είναι η Λογοθεραπεία και ποιες διαταραχές αντιμετωπίζει;

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις επίκτητες ή εξελικτικές διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι η πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση των διαταραχών αυτών από την βρεφική κιόλας ηλικία.

Βρείτε μοναδικές προτάσεις & προσφορές για όλο το σπίτι – Χαλιά – Λευκά Είδη – Φωτιστικά – Έπιπλα

[babyPostAd]Διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Οι διαταραχές λόγου περιλαμβάνουν τις δυσκολίες στην κατανόηση, στην έκφραση και στην χρήση του λόγου. Οι πιο συχνές από αυτές τις διαταραχές είναι η γλωσσική καθυστέρηση, η ειδική γλωσσική διαταραχή, οι πραγματολογικές διαταραχές κ.α. Οι διαταραχές ομιλίας προκύπτουν όταν το άτομο έχει δυσκολία στην παραγωγή του σωστού φωνήματος (αρθρωτική διαταραχή/ φωνολογική διαταραχή) ή στην ροή της ομιλίας (τραυλισμός).

Διαταραχές φωνής.

Η φωνή παράγεται από τον εκπνεόμενο αέρα που ξεκινάει από τους πνεύμονες και περνώντας μέσα από τον λάρυγγα δημιουργεί δονήσεις στις φωνητικές χορδές. Μερικές διαταραχές που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο περιλαμβάνουν την αυξημένη μυϊκή ένταση κατά την παραγωγή φώνησης, βραχνάδα, μειωμένη ένταση φωνής, ακατάλληλο τρόπο αναπνοής, πόνο στην περιοχή του λάρυγγα κ.α.

Διαταραχές σίτισης.

Η διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης περιλαμβάνει τις ίδιες δομές που απαιτούνται για την παραγωγή της ομιλίας. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της κατάποσης αποτελείται από τρία στάδια:

  1. Στοματικό στάδιο: σε αυτό το στάδιο η τροφή εισέρχεται στην στοματική κοιλότητα και με την βοήθεια των δοντιών, της γλώσσας και του σιέλου σχηματίζεται ο βλωμός.
  2. Φαρυγγικό στάδιο: αμέσως μετά το στοματικό στάδιο, ο βλωμός που έχει σχηματιστεί προωθείται από την στοματική κοιλότητα προς τον φάρυγγα. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του βλωμού, η επιγλωττίδα κλείνει την είσοδο του λάρυγγα για να αποτρέψει την εισχώρηση (είσοδο της τροφής στον αεραγωγό, πάνω από το επίπεδο των φωνητικών χορδών) ή εισρόφηση (είσοδος της τροφής στον αεραγωγό, κάτω από το επίπεδο των φωνητικών χορδών) τροφής.
  3. Οισοφαγικό στάδιο: κατά το τελευταίο στάδιο ο βλωμός μεταφέρεται στο στομάχι μέσω του οισοφάγου.

Οποιαδήποτε διαταραχή της λειτουργίας αυτών των δομών μπορεί να οδηγήσει σε δυσφαγία.

Διαταραχές που σχετίζονται με τις δυσκολίες λόγου, ομιλίας και κατάποσης.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η λογοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στον παιδιατρικό πληθυσμό, αλλά παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των διαταραχών και στα ενήλικα άτομα. Μερικά από τα αίτια που συνδέονται με τις διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες  περιλαμβάνουν:

  • Βαρηκοΐα
  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός)
  • Νοητική υστέρηση
  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • Σχιστίες χείλους και Υπερώας
  • Διάφορα σύνδρομα
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Άνοια
  • Νόσο του Parkinson
  • Νόσο Alzheimer

Αξιολόγηση.

Η διαδικασία της αξιολόγησης περιλάμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Λήψη λεπτομερούς ιστορικού
  2. Κλινική παρατήρηση
  3. Αξιολόγηση της διαταραχής
  4. Καθορισμός του προγράμματος αποκατάστασης

Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία του λογοθεραπευτή με θεραπευτές άλλων ειδικοτήτων (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγους κ.α.) προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση.

Σοφία Μαυρέα, Λογοθεραπεύτρια MSc

Πηγή:   psycholozin.gr