Τι είναι ο διαβήτης κύησης και γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα

Από τον Μαιευτήρα- Χειρουργό- Γυναικολόγο,  Πατραμάνη-Γεωργαλή Παναγιώτη –dearmom.gr

Η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου έχει άμεση σχέση με τη φυσιολογική μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων από τη μητέρα, ειδικά της γλυκόζης. Η διάρκεια και ο βαθμός της υπεργλυκαιμίας (σακχαρώδηςδιαβήτης-ΣΔ) είναι ευθέως σχετιζόμενα με πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο στο έμβρυο ή το νεογνό όσο και στη μητέρα.

Πιο συγκεκριμένα επιπτώσεις που αφορούν στο έμβρυο είναι:

Μεγάλη αύξηση του βάρους του νεογνού. Η γλυκόζη περνά ελεύθερα  τον πλακούντα αλλά όχι η ινσουλίνη της μητέρας. Έτσι το έμβρυο αναγκάζεται να αυξήσει την δική του παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη βάρους και εναπόθεση λίπους στο έμβρυο η οποία, αν υπερβεί κάποια όρια χαρακτηρίζεται ως έμβρυο μεγάλο για την ηλικία κύησης  ή μακροσωμικό νεογνό (>4 κιλά βάρος τοκετού).

Τα επίπεδα σακχάρου της μητέρας έχουν άμεση συσχέτιση με το βάρος του νεογνού και η σχέση αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τα κριτήρια διάγνωσης του ΣΔ κύησης. Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού (γι’ αυτό και πολλές φορές καταλήγουμε στη λύση της επιλεκτικής καισαρικής τομής, αν και ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη καισαρικής τομής).

Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας του νεογνού.

Ίκτερος και αναπνευστική δυσχέρεια, καρδιομυοπάθεια και διαταραχές του εμβρυικού καρδιακού ρυθμού, συγγενείς ανωμαλίες, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο και πολυκυτταραιμία αν ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος.

Αυξημένη συχνότητα αποβολών ή ενδομήτριου θανάτου.

Αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο ζωή.

Επιπτώσεις που αφορούν στη μητέρα μπορεί να είναι:

Δυστοκία (δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή όπως προαναφέρθηκε.

Πρόωρος τοκετός.

Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης με κινδύνους τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα).

Αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ( ή και ασυμπτωματική βακτηριουρία) καθώς και κολπίτιδες.

Για  το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι τόσο κατά την πρώτη μαιευτική επίσκεψη μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, όσο και μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης.

Μια σωστή και προσεκτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης καθώς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ιατρών μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη που δεν είναι άλλο από ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά μιας υγιούς μητέρας!