Τι είναι η ψωρίαση και πού οφείλεται;
Η ψωρίαση είναι μια αρρώστια του δέρματος και είναι το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας.
[babyPostAd]Ο χρόνος ζωής ενός κυττάρου της επιδερμίδας, από τη δημιουργία του μέχρι το θάνατο του, είναι περίπου 20-40 μέρες. Στη ψωρίαση, τα κύτταρα της επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 2-3 μέρες. Υπάρχει λοιπόν μια χαώδης κατάσταση στην επιδερμίδα, με πολλά κύτταρα να φτάνουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν η αρρώστια εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, τότε στις μισές περιπτώσεις θα δει κανείς ότι υπάρχει κάποιος στενός συγγενής με ψωρίαση. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν την αρρώστια.
Πώς εμφανίζεται (συμπτώματα) η ψωρίαση;
Στην κλασσική μορφή παρατηρούνται στο δέρμα κόκκινες πλάκες που καλύπτονται με ασημί λέπια. Μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος αλλά οι πιο συχνές περιοχές είναι το κεφάλι, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα γεννητικά όργανα. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση καινούριας βλάβης σε περιοχή που έγινε τραυματισμός. Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης, που χωρίζονται ανάλογα με την μορφολογία των βλαβών ή ανάλογα με τις περιοχή του δέρματος που προσβάλλουν. Η συνηθέστερη μορφή για τα παιδιά είναι η σταγονοειδής. Σταγονοειδής ψωρίαση. Ονομάζεται έτσι γιατί οι βλάβες μοιάζουν με σταγόνες βροχής. Εμφανίζονται συνήθως στο κορμό αλλά μπορεί να εμφανιστούν στα άκρα και στο πρόσωπο. Η εμφάνιση της αρρώστιας σχετίζεται συνήθως με πρόσφατη μόλυνση του φάρυγγα από ένα μικρόβιο που λέγεται στρεπτόκοκκος. Ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν και τα βρέφη αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.
Είναι μεταδοτική αρρώστια;
Όχι, η ψωρίαση δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση στηρίζεται στην εξέταση που θα κάνει ο γιατρός στο άρρωστο παιδί. Δεν υπάρχει κάποια αιματολογική εξέταση που να θέτει τη διάγνωση της ψωρίασης.
Ποια η θεραπεία της ψωρίασης;
Ο τρόπος θεραπείας έχει άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού, τη μορφή της ψωρίασης, ποιες περιοχές του σώματος προσβάλλονται και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνο όμως που έχει τεράστια σημασία είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές. Συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των λεπιών αλλά και να ενυδατώσουν το δέρμα. Τοπική χορήγηση κορτιζόνης γίνεται με πολύ προσοχή και μετά από συμβουλή του γιατρού. Πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί ουσία, ανάλογη με την βιταμίνη D με πολύ καλά αποτελέσματα. Χορήγηση φαρμάκων από το στόμα γίνεται πολύ σπάνια στα παιδιά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολύ σοβαρές μορφές ψωρίασης. Φωτοχημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο στην αντιμετώπιση της ψωρίασης ενηλίκων.
Ποια είναι η πρόγνωση της αρρώστιας;
Παρά το γεγονός ότι είναι μια χρόνια αρρώστια δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του αρρώστου. Κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει πόσο καιρό θα ταλαιπωρήσει το παιδί. Υπάρχουν βέβαια μορφές που έχουν καλύτερη πρόγνωση, όπως είναι η σταγονοειδής ψωρίαση. Αν έχει ψωρίαση και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, αυτό είναι κακό προγνωστικό σημείο.
Το φως του ήλιου και το θερμό κλίμα έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ αρνητικά αποτελέσματα έχει το ψυχρό και ξηρό κλίμα.
Χρήσιμες συμβουλές.
1.Να ενημερώσετε τους καθηγητές του παιδιού στο σχολείο για την αρρώστια του παιδιού.
2.Το παιδί μπορεί να ακολουθεί τη ζωή που ακολουθούσε και πριν την αρρώστια.
3.Καλύτερα να του φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
4.Να αποφεύγει το παιδί όσο γίνεται τους τραυματισμούς.
Πηγή:paidiatros.com