Τι είναι το Messy Play και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα βρέφη και τα παιδιά;

Μία από τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της βρεφικής και προσχολικής αγωγής είναι το “messy play”. Τον όρο αυτό θα μπορούσαμε να τον μεταφράσουμε στα ελληνικά ως το “αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει”. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά από ενός έως και τεσσάρων ετών. Είναι τόσο διαδεδομένο στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, στην Αυστραλία και στις Η.Π.Α., ώστε υπάρχουν χώροι δημιουργικής απασχόλησης μικρών παιδιών που χρησιμοποιούν το “messy play”.

Tι είναι όμως το “messy play”;

Με τον όρο “messy play” εννοούμε το παιχνίδι, κατά το οποίο το παιδί παίζει και εξερευνά διάφορα υλικά, όπως ζύμες (π.χ. πλαστελίνες, αλατοζύμες), φυσικά στοιχεία (π.χ. πέτρες, νερό, άμμος), τρόφιμα(π.χ. σιμιγδάλι, μαγειρική σόδα), μπογιές και το οποίο, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, λερώνει.

Το “αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει” έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Το “αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει” είναι αναπόσπαστο στοιχείο της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Τα βρέφη και τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο όχι μέσα από τα λόγια και τις εικόνες, αλλά μέσα από τις αισθήσεις τους. Για να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα στοιχεία που τους περιβάλλουν χρειάζεται να τα εξερευνήσουν με τις αισθήσεις τους, να τα ψηλαφίσουν, να πειραματιστούν μαζί τους. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από το “αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει”.

Παλαιότερα αυτό συνέβαινε απλά και φυσιολογικά, καθώς τα παιδιά ζούσαν κοντά στη φύση. Σκαρφάλωναν στα δέντρα, έτρεχαν και βουτούσαν στα χώματα, έπαιζαν με τα δέντρα, τα λουλούδια, τα φυσικά στοιχεία. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ειδικά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τείνει να περιορίσει το παιχνίδι αυτό, αν όχι να το εξαλείψει. Τα παιδιά ζουν μακριά από τη φύση και τα ευεργετικά της ερεθίσματα. Παράλληλα πολλοί γονείς νιώθουν άγχος αν δουν το παιδί τους να λερώνει τα ρούχα του ή να λερώνει το σπίτι παίζοντας. Ωστόσο το να παίζει το παιδί και να λερώνεται είναι μία φυσιολογική δραστηριότητα. Το παράλογο στοιχείο, που προέρχεται από το σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι η μικροβιοφοβία και η υστερία των ανθρώπων για την καθαριότητα.

Το “αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει” όχι μόνο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση, αλλά συμβάλλει και στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Συγκεκριμένα προάγει:

Διαβάστε ακόμη:

Messy Play: ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού, ένα εργαλείο ανάπτυξης.

Messy Play: Τι είναι και ποια είναι τα πολλαπλά οφέλη του