Τι κάνω όταν έρθουν οι κακές λέξεις;

Τι κάνω όταν έρθουν οι κακές λέξεις;

Μήπως ακούσατε σήμερα την πρώτη “πικάντικη λεξούλα” από τα παιδιά σας; Είναι γεγονός ότι η πρώτη φορά αποτελεί μια αμήχανη στιγμή που μας βρίσκει όλους απροετοίμαστους. Σε όποια ηλικία όμως κι αν είναι τα παιδιά σας, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσετε τα παιδιά και να το αντιμετωπίσετε.

[babyPostAd]Αναλογιστείτε τις στιγμές που έχετε μιλήσει άσχημα εσείς οι ίδιοι. Νιώθατε πιεσμένοι συναισθηματικά και θέλατε να ξεσπάσετε. Να βγάλετε με κάποιο τρόπο από τις πλάτες σας αυτό το βάρος. Ίσως στο τέλος ανακουφιστήκατε. Δημιουργήσατε όμως κακό πρότυπο.

Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μυαλό “σφουγγάρι” και απορροφούν ό,τι ακούν και ό,τι βλέπουν από το περιβάλλον τους. Είτε άκουσαν κάποιες από αυτές τις λέξεις στο σχολείο, είτε στο σπίτι, είτε  στην τηλεόραση, είτε στο δρόμο, το μυαλουδάκι τους τις κράτησε και τις αποθήκευσε. Ακόμα και αν δεν κατάλαβε το νόημα τους.

Όσον αφορά στα νήπια, είναι πολύ σπάνιο να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη κακιά λέξη, πέρα από αυτήν που έχει να κάνει με τα “κακά” τους και ο στόχος είναι να κάνουν τους γύρω τους να γελάσουν. Αυτή η αλληλεπίδραση τα ενθουσιάζει. Όταν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να προσέξετε πολύ την αντίδρασή σας. Μην γελάσετε και μην τα ενθαρρύνετε. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει και από τους 2 γονείς, για να λάβουν τα παιδιά το ίδιο-κοινό μήνυμα. Εξηγήστε ήρεμα γιατί δεν είναι ωραίο αυτό που λένε, και αν επιμείνουν, ενημερώστε τα ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στο δωμάτιο τους για να χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις και στη συνέχεια να έρχονται μαζί σας.
Το σίγουρο είναι πως, χωρίς “κοινό”, θα βαρεθούνε να δημιουργούν το ίδιο πρόβλημα. Τα νήπια, ψάχνουν ευκαιρίες να σας τραβούν την προσοχή, γιατί θέλουν να ασχολείστε συνεχώς μαζί τους.

Πανέξυπνα σκίτσα που θα μιλήσουν στην καρδιά κάθε εγκύου!

Τα μεγαλύτερα παιδιά ,από την άλλη, αποτελούν μια πιο περίπλοκη υπόθεση. Τα παιδιά του δημοτικού, έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση αυτών που νιώθουν και λένε. Συχνά μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι κακές λέξεις που χρησιμοποιούν και ίσως η χρήση τους κρύβει κάποια βαθύτερη αίτια.Αναρωτηθείτε, μήπως έχουν θυμό για κάποιο λόγο που εσείς δεν γνωρίζετε; Μήπως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο σχολείο; Μήπως θέλουν να σας τραβήξουν την προσοχή για να ασχοληθείτε μαζί τους ή μήπως απλά το κάνουν για να δουν τις αντιδράσεις σας ή όπως συχνά λέμε για να σας μετρήσουν;

Όποιος κι είναι ο λόγος, εσείς πρέπει να σκεφτείτε καλά την αντίδραση σας γιατί εσείς είστε οι ενήλικες. Εξηγήστε τους, πως αυτό που λένε μπορεί να προσβάλει κάποιους και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ακριβώς αυτό που έχουν πει. Αν παρόλα αυτά, η συμπεριφορά αυτή επαναλαμβάνεται τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να την αγνοήσετε.Όταν δουν, ότι δεν σας προκαλεί καμία αντίδραση και το προσπερνάτε κάποια στιγμή δεν θα έχει ενδιαφέρον για τα ίδια και θα σταματήσουν. Το σημαντικό όμως είναι να μην ακούει εσάς να βρίζετε, γιατί θα τους δώσει πάτημα να το κάνουν συνέχεια. Προσπαθήστε να το περιορίσετε ή να βρείτε λέξεις-κλειδιά με τον σύντροφο σας για να εκφράσετε αυτό που θέλετε.

Γενικότερα, όποια κι αν είναι η ηλικία των παιδιών το σημαντικό είναι να αντιδράσετε ψύχραιμα. Μην επιτεθείτε φωνάζοντας και βάζοντας τιμωρία τα παιδιά, αλλά παράλληλα μην το ενθαρρύνετε γελώντας. Εξηγήστε πως κάποιες εκφράσεις πληγώνουν τους άλλους ανθρώπους και εσάς,  και τη στιγμή που συμβαίνει, αγνοήστε το.
Να θυμάστε όμως, πως τα παιδιά μεγαλώνουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να περάσουν κι από αυτή τη φάση.

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Στο σύζυγό μου: Μπορώ να τα καταφέρω και χωρίς εσένα με τα παιδιά, αλλά δε θέλω

Οι 9 αδιαπραγμάτευτοι κανόνες για την επίσκεψη στο νεογέννητο