Τι κάνουμε όταν αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του;

Τι κάνουμε όταν αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του;

«Δικό μου», «όχι, δικό μου», «δώστο μου», «δεν μπορείς να το πάρεις»! Σας θυμίζει κάτι; Μπορεί να καλέσατε συνομήλικα παιδιά στο σπίτι για να παίξουν με το παιδί σας και λίγη ώρα μετά να άρχισε ο καυγάς για το παιχνίδι. Όλοι οι γονείς έχουν ζήσει από μία τέτοια στιγμή αμηχανίας που το παιδί τους αρνήθηκε να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή να παίξει με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά.

[babyPostAd]Πρέπει να θυμάστε ότι συνήθως αυτή η κτητικότητα είναι μία φάση που περνούν τα παιδιά στη νηπιακή και προσχολική ηλικία. Αν, ωστόσο, συνεχίζεται και δεν βλέπετε περιθώρια βελτίωσης μπορείτε να παρέμβετε για να διορθώσετε λίγο τα πράγματα και να μην γίνει το παιδί σας κτητικό, εγωκεντρικό και καταλήξει να περιθωριοποιηθεί από τα άλλα παιδιά.

Κάθε αρχή και δύσκολη
Τα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να αντιληφθούν την ιδέα του «μοιράζομαι ένα παιχνίδι» μέχρι τα 5 περίπου χρόνια τους. Μπορούν όμως να καταλάβουν βασικούς κανόνες όπως είναι ότι περιμένουμε τη σειρά μας για να παίξουμε με ένα παιχνίδι ή να κάνουμε κούνια ή ότι αν σταματήσεις να παίζεις με ένα παιχνίδι μπορεί να το πάρει ένα άλλο παιδί να παίξει.

Βάλτε προθεσμία
Αν το παιδί σας δεν θέλει να αφήσει ένα παιχνίδι, δώστε του μία προθεσμία. Πείτε του ότι μπορεί να παίξει για άλλα 10 λεπτά και μετά είναι η σειρά του αδελφού του να παίξει για 10 λεπτά. Έτσι θα μάθει ότι ο καθένας έχει τη σειρά του και ότι δεν αφήνει το παιχνίδι του για πάντα.

20 πράγματα που καταλαβαίνεις μόνο αν έχεις μικρότερα αδέρφια

Κρύψτε τα αγαπημένα του αντικείμενα
Αν θέλετε να καλέσετε άλλα παιδιά στο σπίτι σας, μπορείτε να κρύψετε τα αγαπημένα παιχνίδια ή βιβλία του παιδιού σας. Μην το αναγκάσετε να μοιραστεί κάτι που αγαπά πάρα πολύ. Πείτε του, όμως, επίσης, ότι δεν μπορεί να το βγάλει να παίξει μπροστά στα άλλα παιδιά αλλά πρέπει να μείνει στη ντουλάπα του.

Δείξτε του τον τρόπο
Το έχουμε πει κι άλλες φορές, η συμπεριφορά των γονιών επηρεάζει πολύ τα παιδιά. Αν θέλετε λοιπόν να μάθει να μοιράζεται, δείξτε του πώς γίνεται. Αν τρώτε ένα τοστ ρωτήστε το αν θέλει να το μοιραστεί μαζί σας. Μπορείτε επίσης να δώσετε το παράδειγμα μαζί με το σύντροφό σας, για παράδειγμα διαλέγοντας ο καθένας με τη σειρά του τι θα δείτε στην τηλεόραση.

Κάντε το καλό
Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία των γιορτών και μιλήστε στο παιδί σας για το πώς πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλα παιδιά που είναι λιγότερο τυχερά από εκείνο. Βοηθήστε το να διαλέξει παιχνίδια ή ρούχα του που είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρησιμοποιεί και δωρίστε τα για καλό σκοπό.

Μπείτε στη θέση του
Αν λέει όχι όποτε του ζητάτε να μοιραστεί, αντιστρέψτε τους ρόλους. Την επόμενη φορά που θα παίξετε μαζί και σας ζητήσει να του δώσετε ένα παιχνίδι απλά πείτε του όχι. Αν θυμώσει, μιλήστε του για το πώς νιώθει και εξηγήστε του ότι έτσι νιώθουν και οι φίλοι του όταν αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του.

Αναγνωρίστε το καλό
Μην παραλείπετε να επικροτήσετε το παιδί σας όταν κάνει αυτό ακριβώς που ζητάτε, στην προκειμένη περίπτωση να μοιραστεί. Ακόμα και αν χρειαστεί να του το θυμίσετε εσείς ότι πρέπει να αφήσει και τα άλλα παιδιά να κάνουν κούνια, όταν το κάνει πείτε του μπράβο και επικροτήστε το γεγονός ότι έκανε και το άλλο παιδάκι να αισθανθεί όμορφα.

Υπομονή και επανάληψη
Όπως σε όλα τα πράγματα, οι άνθρωποι γινόμαστε καλύτεροι με την εξάσκηση. Φροντίστε να έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να μάθει να αλληλεπιδρά και να μοιράζεται τα παιχνίδια του με άλλα παιδιά.

Πηγή:  childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί αρνείται να μοιραστεί τα πράγματά του; – Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν έχει φίλους, πως να το βοηθήσω;