Από που την κόλλησε;
Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση.
Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα αντικείμενα.
Tι είναι αφυδάτωση;
Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτριο), από τον οργανισμό μας. Είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
- Εάν το παιδί είναι βρέφος, γιατί όλα τα βρέφη μικρότερα των τριών μηνών πρέπει να εξετάζονται το συντομότερο δυνατό από παιδίατρο.
- Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για υγρά είναι ήδη αυξημένες, ο κίνδυνος για σοβαρή αφυδάτωση του παιδιού είναι μεγάλος. Ειδικά εάν οι διαρροϊκές κενώσεις είναι ογκώδεις και πολλές, εάν συνοδεύονται από εμετούς, εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή τέλος εάν δεν πίνει πολλά υγρά.
Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου αφυδατώνεται;
- Στα μωρά τα μάτια μοιάζουν να βυθίζονται μέσα στις κόγχες τους, ενώ και η πηγή(το μαλακό μέρος στο πάνω μέρος του κεφαλιού), μοιάζει να βουλιάζει προς τα μέσα.
- Κλάμα ή γκρίνια χωρίς δάκρυα και σάλια, με ξερό στόμα και άσπρη-στεγνή γλώσσα.
- Να μείνει πολλές ώρες χωρίς να ουρήσει ή εάν πρόκειται για μωρό χωρίς να βρέξει την πάνα του.
- Ρυτιδιασμένο δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του.
- Υπνηλία, σύγχυση ή ακόμα και κώμα.
Είναι φανερό ότι εάν το παιδί επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα από γιατρό και πιθανά για λίγες ώρες ή και μέρες να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να ενυδατωθεί παρεντερικά (με ορό από φλέβα), να παρακολουθηθεί κλινικά και εργαστηριακά, και ίσως να αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά, ανάλογα με το αίτιο.
Παιδίατρος κος Βαράκης Νίκος – πηγή:paidiatre.gr
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.