Τι να κάνετε αν τσιμπήσει το παιδί σας μέλισσα!

από την Ιωάννα Μίχαλου
με τη συνεργασία της Παιδιάτρου, MD, MSc, Ιωάννας Κωστέρια

Το τσίμπημα της μέλισσας είναι ένα δυσάρεστο περιστατικό που σχεδόν όλοι βιώνουμε στην παιδική μας ηλικία. Ειδικά τα παιδιά που είναι εκτεθειμένα στη φύση και παίζουν συνεχώς σε ανοιχτούς χώρους, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν το τσίμπημα κάποιου εντόμου σε ανύποπτο χρόνο.

Πώς να αντιμετωπίσεις σωστά ένα τσίμπημα:
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δείξεις ψυχραιμία. Δεν πρέπει να πανικοβάλεις το παιδί όταν σου παραπονεθεί ότι τον τσούζει πολύ η πλάτη του και ανακαλύψεις ότι κάτι το έχει τσιμπήσει. Πολλές μητέρες αγχώνονται μήπως το σημάδι που τους δείχνει το παιδί τους δεν είναι τσίμπημα μέλισσας, αλλά κάτι πιο σοβαρό όπως φίδι, όμως το ένα τσίμπημα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο ως προς την εμφάνιση.

Μην πανικοβληθείς, λοιπόν, αφού κανένα τέτοιο τσίμπημα σε μη αλλεργικό άτομο δεν είναι επικίνδυνο και καθησύχασε και το παιδί σου λέγοντάς του ότι το τσούξιμο που νιώθει θα περάσει πολύ γρήγορα. Το τοπικό πρήξιμο και η τοπική ερυθρότητα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στο σημείο του τσιμπήματος, δε σημαίνουν ότι το παιδί είναι αλλεργικό στις μέλισσες και συνήθως δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση, παρά υπομονή.

Αν το κεντρί είναι εμφανές τότε πρόκειται σίγουρα για μέλισσα (και όχι για σφήκα) και θα πρέπει να προσπαθήσεις να το βγάλεις με τα δάχτυλά σου. Πρόσεχε μην το συμπιέσεις γιατί τότε θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο. Αν έχεις τη δυνατότητα να βρεις μια κρέμα για τσιμπήματα τότε άπλωσέ τη στην περιοχή και άφησε την να δράσει. Ο πόνος και το πρήξιμο θα περάσουν πολύ γρήγορα.

Αν το παιδί μου είναι αλλεργικό και δεν το ξέρω;
Υπάρχει περίπτωση το παιδί να έχει αλλεργία στα τσιμπήματα. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα εμφανίσει κι άλλα συμπτώματα, όπως διάχυτο εξάνθημα ή ερυθρότητα, οίδημα τοπικό-συχνά στα χείλη και το πρόσωπο- ή γενικευμένο, δύσπνοια και πτώση της πίεσης, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Αν διαπιστώσεις κάτι από τα παραπάνω ή αν το παιδί αναφέρει πως δεν αισθάνεται καλά , τότε πήγαινέ το στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να σε καθοδηγήσουν καλύτερα.

dearmom.gr

Διαβάστε επίσης:

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά αντικουνουπικά για εμάς και τα παιδιά μας!

Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!