Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει άσχημες λέξεις
Πολλοί είναι οι γονείς εκείνοι που στο άκουσμα μιας άσχημης λέξης από το μικρό τους δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν. Κάποιες φορές το βρίσκουν χαριτωμένο, αστείο και κάποιες άλλες νιώθουν αμηχανία και ανησυχία. Εμείς προτείνουμε ψυχραιμία!
Ας δούμε τα πράγματα απ΄την αρχή. Ένα παιδί χρησιμοποιεί τις άσχημες λέξεις για πρώτη φορά, στην ηλικία των 2 ½ – 3 ετών. Είναι ακριβώς εκείνο το αναπτυξιακό στάδιο, όπου το παιδί εξερευνά τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα πράγματα, τις λέξεις. Το στάδιο των άπειρων ερωτήσεων και των «φοβερών» ανακαλύψεων για το παιδί. Οι αρχικοί λόγοι λοιπόν, δεν είναι τόσο βαθιά ψυχολογικοί, όπως μπορεί να φοβούνται οι περισσότεροι γονείς. «Το παιδί θα πει άσχημες λέξεις, επειδή τις άκουσε στο δρόμο, στον παιδότοπο, στο σχολείο, σε φιλικό ή ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι. Το θέμα τώρα είναι όταν το παιδί συνεχίζει να χρησιμοποιεί κατ’ εξακολούθηση αυτές τις λέξεις.
[babyPostAd]Εκτός λοιπόν από το σχολείο ή τους συνομήλικους τους, το παιδί μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις για δύο ακόμα λόγους. Πρώτον, μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους και δεύτερον, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή τους.
Πώς μπορείτε να το αντιδράσετε στο άκουσμα των άσχημων λέξεων;
•Στην περίπτωση που τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά σας, θα πρέπει σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις λέξεις αυτές στην καθημερινότητα σας. Μπορεί για παράδειγμα να διαφωνείτε με τη σύζυγο σας ή στο δρόμο και να χρησιμοποιήσει μια κακή λέξη. Το μικρό σας που είναι δίπλα θα την ακούσει και θα την πει την κατάλληλη στιγμή. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά είναι εξαιρετικοί δεκτές και αντιλαμβάνονται ακριβώς το συναίσθημα που κρύβεται πίσω απ΄αυτή. Για το λόγο αυτό ξέρουν ακριβώς πότε να την χρησιμοποιήσουν.
• Είναι σημαντικό, να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το μικρό σας πει μία απρεπή λέξη. Οι φωνές, η τιμωρία και το κήρυγμα τη στιγμή εκείνη δεν βοηθούν. Το παιδί λέγοντας τη λέξη επικοινωνεί το συναίσθημά του, δεν ξέρει την ετυμολογία της λέξης. Ψύχραιμα λοιπόν, εξηγήστε του πως ακόμη κι αν ακούγονται συχνά και οι άνθρωποι μπορεί να τις χρησιμοποιούν, οι λέξεις αυτές δεν είναι σωστό να λέγονται. Με ήρεμο τρόπο, εξηγήστε στο παιδί πόσο προσβλητικό είναι αυτό που είπε για κάποιον και να δείξτε του έναν καλύτερο τρόπο έκφρασης που θα χρησιμοποιεί όταν διαφωνεί με κάποιον ή είναι αρκετά θυμωμένο.
•Η σωματική τιμωρία είναι επίσης κάτι που αντενδείκνυται σε κάθε περίπτωση και πρέπει να βγει απ΄τη ζωή σας.
•Όσο περίεργο κι αν σας φανεί και η αδιαφορία δεν είναι λύση. Το να κάνετε ότι δεν το ακούσατε δεν θα δώσει τέλος στο άσχημο λεξιλόγιο των μικρών σας. Πολλές φορές οι γονείς αγνοούν το παιδί, δεν το κοιτάνε καθόλου και να δεν του δίνουν σημασία, κάνουν σαν να μην το ακούνε καν.Αυτό μπορεί να έχει και θετικό αποτέλεσμα, αφού έτσι δείχνουν στο παιδί, πως δεν τους τραβά το ενδιαφέρον κάθε φορά που βρίζει. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και το παιδί καταλήγει να βρίζει συστηματικά και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συνδυαστεί και με μια γενικότερη επιθετική συμπεριφορά. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για τις κατάλληλες συμβουλές.
•Επίσης είναι υψίστης σημασίας να θυμάστε πως δεν ηθικολογείτε αλλά επιχειρηματολογείτε εναντίον κάθε μη επιτρεπτής συμπεριφοράς και στη προκειμένη περίπτωση εναντίον της βρισιάς. Το δεν είναι σωστό δεν εξηγεί τίποτα. Το δεν είναι σωστό να προσβάλουμε τους ανθρώπους γύρω μας χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους λέξεις, γιατί πληγώνονται και στεναχωριούνται εξηγεί πολλά περισσότερα.
•Μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει την έννοια της κακής κουβέντας και για ποιον λόγο δεν είναι σωστό να την χρησιμοποιεί.
•Ξοδέψτε χρόνο να αναλύσετε την συμπεριφορά του και μην αρκεστείτε σε κλασικά στερεότυπα, όπως «τα καλά παιδάκια δεν πρέπει να βρίζουν» ή «όσοι βρίζουν δεν θα έχουν φίλους» κ.τλ.
Πηγή: Jenny.gr