Τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε με δύο νήπια;

Τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε με δύο νήπια;

 παιχνίδια

Τέσσερα μικρά χέρια που παίζουν με ένα βαρκάκι στην τουαλέτα, που φτιάχνουν χιονόμπαλες με την κρέμα ξυρίσματος του μπαμπά και τέσσερις σοκολατένιες χούφτες που πιάνουν τα έπιπλα που κάποτε αγοράσατε με τόσο ενθουσιασμό…Αν έχετε δίδυμα νήπια, ξέρετε ότι θα αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις μέσα στο σπίτι, οπότε η πρόληψη είναι η μισή μάχη! Η άλλη μισή είναι η αποδοχή ότι κάποιες απώλειες θα τις έχετε…

[babyPostAd]Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω όταν τα δίδυμα περπατήσουν;

Το βασικότερο και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όταν τα δίδυμά μας περπατήσουν και αρχίσουν να αλωνίζουν στο σπίτι και να σκαρφαλώνουν παντού, είναι να δημιουργήσουμε μια minimal διακόσμηση στο σπίτι μας – τουλάχιστον στους χώρους που κυκλοφορούν πιο πολύ τα παιδιά. Αποχαιρετούμε (έστω για λίγα χρόνια) όλα τα ωραία μας μπιμπελό, κηροπήγια, κορνίζες και ότι άλλο μπορεί να καταστραφεί από τους μικρούς δίδυμους επιδρομείς. Και φυσικά προσπαθούμε να κάνουμε το σπίτι μας όσο πιο ασφαλές γίνεται για τα παιδιά μας. Στο εμπόριο υπάρχουν πια αρκετές λύσεις για να μην ανοίγουν εύκολα συρτάρια, φούρνοι, ντουλάπες κτλ.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα μας στο σπίτι, είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τα παιδιά απασχολημένα με διάφορες δραστηριότητες, προκειμένου να μην στρέφουμε το ενδιαφέρον τους στις σκανταλιές. Και βέβαια με το να παίζουμε παιχνίδια με τα δύο μας αγριμάκια, τους παρέχουμε καινούριες γνώσεις και περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε με δύο νήπια;

1.     Παιχνίδια Λέξεων

Είτε είστε με τα παιδιά σας στο σπίτι, είτε στην ουρά στο ταχυδρομείο ή στην αίθουσα αναμονής σε κάποιο ιατρείο, δεν είναι απαραίτητο να τα κραστήσετε ήσυχα είτε με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή με κάποια δωροδοκία. Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε παντού είναι χρησιμοποιώντας γράμματα και λέξεις (μπορεί να χρησιμοποιήσετε λέξεις από αφίσες, περιοδικά ή από τη συσκευασία κάποιου προϊόντος). Ξεκινώντας από μια λέξη μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να σκεφτούν άλλες λέξεις που ξεκινούν από το ίδιο γράμμα, (π.χ. λέξεις που αρχίζουν από κ, όπως κότα, κούκλα κτλ.) ή λέξεις μια συγκεκριμένης κατηγορίας που να ξεκινούν από ένα γράμμα (ονόματα από Α, όπως Αθηνά, Άννα, Αντρέας). Μπορείτε να  κάνετε και ομοιοκαταληξία, (ποιά λέξη ακούγεται όπως σκύλος)

2.     Παιχνίδια Κατηγοριών

Φτιάξτε στο μυαλό σας κατηγορίες αντικειμένων και βάλτε τα παιδιά να ταξινομήσουν τις διάφορες λέξεις ανά κατηγορία. Θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά αν φτιάξετε κάρτες όπου θα έχετε ζωγραφήσει τα διαφορετικά αντικείμενα. Βάλτε τις κάρτες μπροστά στα παιδιά και αφήστε τα να τις ταιριάξουν σε ζευγάρια. Μερικά ζευγάρια λέξεων θα μπορούσαν να είναι: οδοντόβουρτσα – οδοντόκρεμα, καπέλο  – γάντια, κάλτσες –παπούτσια, μάτια – γυαλιά, ποτήρι – νερό, χυμός – φρούτα κ.α.

Το ίδιο παιχνίδι, ίσως όταν τα παιδιά είναι λίγο πιο μικρά, είναι να να τους δείχνετε αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι (ή σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, π.χ. στην κουζίνα) και να τους λέτε να τα ταιριάξουν με κάτι άλλο που βλέπουν, π.χ φούρνος – ταψί, μαχαίρι – πιρούνι.

3.     Παιχνίδια Κίνησης

Τα παιχνίδια κίνησης είναι αυτά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν ένα ήρεμο βραδινό ύπνο, οπότε βάλτε τα στο πρόγραμμα. Μπορείτε να φτιάξετε φυσικά εμπόδια από μεγάλα πλαστικά στεφάνια, μαξιλάρια, ρούχα, πλαστικούς κώνους ή ότι άλλο ασφαλές αντικείμενο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το παιχνίδι.

Αφού έχετε σχεδιάσει τη διαδρομή σας, μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά αγώνες κουτσό ή ισορροπίας. Ένα άλλο παιχνίδι είναι να σχεδιάσετε αριθμούς ή γράμματα με τα αντικείμενα ή με κιμωλία και τα παιδιά να κληθούν να εντοπίσουν κάπιο συγκεκριμένο γράμμα ή αριθμό πρώτα.

4.     Παιχνίδια Ομαδικότητας

Τα δίδυμα συνήθως μπορούν να παίξουν πολύ καλά σαν ομάδα σε σχέση με άλλα παιδιά. Επιτραπέζια παιχνίδια, όπως memory, μάντεψε ποιος, φιδάκι και άλλα πολλά καινούρια παιχνίδια που κυκλοφορούν, είναι ιδανικά για μεγαλύτερα νήπια που καταλαβαίνουν και μπορούν να ακολουθούν τους κανόνες. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε παζλ, όπου το κάθε παιδί θα φτιάχνει ένα μέρος και θα καλούνται να τα ενώσουν για να σχηματίσουν ολόκληρο το παζλ. Ακόμη μπορείτε να κρύψετε μερικά μικρά παιχνίδια μέσα στο δωμάτιο και τα παιδιά να «ανακαλύψουν» τα κρυμμένα παιχνίδια.

Πηγή:  mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να απαλλαχθείς από τα αμέτρητα παιχνίδια που είναι πλέον αχρείαστα και περιττά

Δημιουργικά παιχνίδια με φαντασία χωρίς χρήματα!

Ποια είναι τα πρώτα παιχνίδια για τα νεογέννητα μας;