Τι παιχνίδια να διαλέξω για το νεογέννητο μωρό μου;

Τι παιχνίδια να διαλέξω για το νεογέννητο μωρό μου;

παιχνίδια

Στο παρακάτω κείμενο θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα παιχνίδια, κατάλληλα για μωράκια έως 12 μηνών.
Ας αρχίσουμε πρώτα με παιχνίδια για βρέφη μέχρι έξι εβδομάδων.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

 • [babyPostAd]Το μόμπιλε είναι μία σειρά από αντικείμενα κρεμασμένα από δύο σταυρωτά ξύλα, που κινούνται αργά με το πνεύμα του αέρα. Καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει σηκώστε το ψηλότερα ώστε να μη μπορεί να το φτάσει. Μετά από δύο μήνες αναζητήστε ένα μόμπιλε με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.
 • Οι κουδουνίστρες διεγείρουν την ακουστική αντίληψη του βρέφους, προσελκύουν την προσοχή του και προωθούν τον συντονισμό ματιών και χεριών. Για να καθησυχάσετε το μωράκι σας, χρησιμοποιήστε μία κουδουνίστρα με απαλό ήχο. Μην κάνετε όμως κατάχρηση, γιατί το μωράκι σας θα χάσει σταδιακά το ενδιαφέρον του.
 • Τα παπάκια και οι χελώνες την ώρα του μπάνιου διασκεδάζουν το μωράκι σας και αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής.
 • Η κλασική μουσική ηρεμεί και χαλαρώνει το μωράκι σας, ιδιαίτερα όταν είναι ανήσυχο, και επομένως αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτή την ηλικία.
Προχωράμε σε παιχνίδια ιδανικά για βρέφη μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.
 • Τα παιχνίδια κούνιας και το <<γυμναστήριο>> διασκεδάζουν το μωράκι σας, όταν μπαίνει στον τέταρτο μήνα. Το γυμναστήριο είναι μία καλά στερεωμένη μπάρα, από την οποία κρέμονται σε μικρή απόσταση διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα. Ενώ το μωράκι σας είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, το γυμναστήριο θα το διασκεδάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν το μωράκι σας αρχίζει και σηκώνεται (αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τους πέντε μήνες), αφαιρέστε το γυμναστήριο από την κούνια, γιατί είναι επικίνδυνο να χτυπήσει.
 • Οι υφασμάτινοι κύβοι από αφρώδες υλικό προσφέρουν στο μωράκι σας τις πρώτες εμπειρίες με σχήματα και προάγουν την οπτική οξύτητα.
 • Ο κρίκος οδοντοφυίας αποτελεί καλή λύση για το μωράκι, που αρχίζει να βγάζει δόντια ενώ εξακολουθεί να θηλάζει, καθώς ανακουφίζει τα ούλα του.
 • Ένας καθρέφτης το βοηθά να εξοικειωθεί με τα διάφορα σημεία του σώματός του, να αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί το πώς μοιάζει το είδωλό του και του δημιουργεί θετικά αισθήματα για τον εαυτό του.
Τέλος, σας αναλύουμε παιχνίδια για μωράκια από έξι μέχρι δώδεκα μηνών.
 • Το παζλ, που αποτελείται από τρία έως πέντε κομμάτια, δίνει χαρά στο παιδί, οξύνει τη σκέψη του και αναπτύσσει τη συνδυαστική του ικανότητα, ακόμη και όταν το ταίριασμα των κομματιών είναι συχνά τυχαίο.
 • Τα παιχνίδια με απλά αντικείμενα, όπως πλαστικά κουζινικά, ελαφρά κατσαρολικά, πυροδοτούν τη φαντασία του.
 • Οι διάφανες μπάλες, που κρύβονται μέσα σ’ ένα αντικείμενο, βοηθούν το παιδί να μάθει να εστιάζει.
 • Η πυραμίδα, ένα παιχνίδι με χρωματιστούς κρίκους, από γερό ξύλο ή πλαστικό, που στοιβάζονται σε μία βάση ο ένας πάνω στον άλλο, βελτιώνει την ικανότητα αναγνώρισης χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών και ποσοτήτων, βοηθά το μωράκι σας να πειραματίζεται και να εξασκεί τον συντονισμό των ματιών και των χεριών του.
 • Καθώς το μωράκι σας αρχίζει να κινείται, του αρέσει να τραβά και να σπρώχνει αντικείμενα, που σέρνονται στο πάτωμα. Αυτό το παιχνιδάκι βοηθά το μωράκι σας να δείχνει την πρόοδό του στους γύρω του, αυξάνει την αυτοπεποίθεσή του και το κάνει να απολαμβάνει τις αντιδράσεις του.
Σας ευχόμαστε καλό παιχνίδι με το μωράκι σας!