Τι πρέπει να ελέγξεις στο παιδί σου μετά τις διακοπές
Η επιστροφή από τις διακοπές έχει πάντα μια μικρή μελαγχολία και ειδικά για τα παιδιά που αντιλαμβάνονται πως σιγά- σιγά θα πρέπει να επιστρέψουν στο… χειμερινό πρόγραμμά τους και τις υποχρεώσεις της νέας σχολικής χρονιάς που είναι προ των πυλών. Ωστόσο, εκείνο που είναι απαραίτητο και αναγκαίο να συμβαίνει με την επιστροφή στη βάση είναι ένας προληπτικός ιατρικός έλεγχος των παιδιών για να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν, αλλά και να γίνει το σωστό check up μετά την περίοδο της παραθέρισης, που μπορεί να περιείχε μικροτραυματισμούς, απροσεξίες και “ελευθερίες” που ίσως αποδειχθούν αποσταθεροποιητικές για την υγεία των μικρών. Για αυτό το λόγο, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι πρέπει να ελέγξεις και να προσέξεις μετά τις διακοπές:
[babyPostAd]Πολλά παιδιά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές επιστρέφουν με μικροπροβλήματα υγείας, όπως δερματομυκητιάσεις, εξανθήματα, τερηδόνα, επιπεφυκίτιδες, ρινίτιδες και άλλα. Εξάλλου, επειδή η ανάπτυξη του παιδιού γίνεται με γοργούς ρυθμούς, δεν πρέπει να επαναπαύεστε ακόμη και αν έχετε επισκεφτεί τον παιδίατρο πριν το καλοκαίρι και τις οικογενειακές διακοπές. Επομένως, απαιτείται ένας γενικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος των παιδιών με την επιστροφή στο σπίτι.
Να, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε και να ελέγξετε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές:
Βάρος και ύψος του παιδιού:
Πολλά παιδιά το καλοκαίρι παίρνουν επιπλέον κιλά, οπότε θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της διατροφής. Αν τους τελευταίους μήνες πήρε απότομα ύψος, θα ελεγχθεί για σκολίωση κύφωση ή κάποια άλλη σκελετική ανωμαλία.
Καρδιά:
Επίσης μια φορά το χρόνο πρέπει να ελέγχεται η αρτηριακή πίεσή του, διότι και τα παιδιά μπορεί να έχουν υπέρταση, και τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Συνιστάται έλεγχος της χοληστερίνης κάθε τέσσερα χρόνια σε όλα τα παιδιά και κάθε χρόνο στα παχύσαρκα. Αν το χρώμα του δέρματος ή ο βλεννογόνος του ματιού είναι ωχρά, τότε θα πρέπει να γίνει γενική αίματος για πιθανή αναιμία.
Αυτιά:
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσίασε ωτίτιδες, θα πρέπει να ελεγχθεί αν ακούει καλά. Ο έλεγχος του ακουστικού πόρου είναι απαραίτητος για την πιθανότητα ύπαρξης σκόνης, φυκιών, άμμου και λοιπών ξένων σωμάτων.
Μάτια:
Ο προληπτικός έλεγχος προβλέπει ακόμη παιδο- οφθαλμίατρο. Πολλά παιδιά, για παράδειγμα, γίνονται κακοί μαθητές, γιατί δεν βλέπουν καλά. Μια επίσκεψή στον οφθαλμίατρο στο τέλος του καλοκαιριού είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά. Τα πιο συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο στραβισμός, η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί και για το αν αναγνωρίζει τα χρώματα, καθώς πολλά παιδιά έχουν αχρωματοψία. Ωστόσο, σε περίπτωση που το παιδί πρόκειται να φορέσει γυαλιά, θα πρέπει να προσέξετε, ώστε ο σκελετός να είναι ελαφρύς και άθραυστος.
Δέρμα:
Θα ελεγχθεί για πιθανά σημάδια από τσιμπήματα, χτυπήματα, αλλεργίες, εξανθήματα ή και μυκητιάσεις.
Γενικά νοσήματα:
Θα πρέπει να γίνει μια γενική καταγραφή των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν στο ιστορικό του παιδιού, αλλά και αυτών που πιθανόν να προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Εμβολιασμός:
Συνήθως το Σεπτέμβριο γίνεται το τεστ Μαντού (φυματιοαντίδραση) και προγραμματίζονται τα εμβόλια του χειμώνα. Επειδή, όμως, είναι πιθανό κάποια εμβόλια να παραμελήθηκαν λόγω διακοπών, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολιασμών.
Μικροβιολογικές εξετάσεις:
Είναι καλό να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος ή ούρων, ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός πως δεν προέκυψαν προβλήματα κατά τις διακοπές, αλλά και να ελεγχθεί η ύπαρξη αναιμίας.
Δόντια:
Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς παγωτά και γενικότερα λιχουδιές που μπορεί να δημιουργήσουν τερηδόνα στα ευαίσθητα δόντια των παιδιών. Ο παιδο- οδοντίατρος θα ελέγξει, θα καθαρίσει και θα φθοριώσει τα δόντια των παιδιών που είναι άνω των τριών ετών. Η φθορίωση θα μπορούσε να εννοηθεί ως ένα είδος “εμβολιασμού” των δοντιών, αφού τα προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, ο γιατρός θα εκπαιδεύσει το παιδί , ώστε να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του.
Τέλος, ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί είναι σε θέση και χρειάζεται να κάνει γυμναστική ή να ασχοληθεί με κάποιο σπορ, ενώ επιπλέον θα συζητήσει μαζί του για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς μετά τις διακοπές, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου ή ο έλεγχος της ούρησης και της αφόδευσης.
Πηγή: tlife.gr