Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπετε τα άλλα παιδιά να μιλάνε άσχημα στο παιδί σας και το ίδιο δύσκολο είναι να γνωρίζετε, το πότε πρέπει να παρέμβετε και πότε όχι. Όλα τα παιδιά χρειάζονται φίλους που θα τα υποστηρίζουν και θα τα αγαπούν αλλά μερικές φορές ένα παιδί γίνεται στόχος για εκφοβισμό. Εσείς μπορείτε να επιτεθείτε στο πρόβλημα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες όπως συζητώντας με το παιδί σας, με άλλους γονείς ή και με τους δασκάλους στο σχολείο. Ωστόσο παρακάτω θα σας δώσουμε συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες.
1)Δώστε σημασία!
Όταν τα άλλα παιδιά αρχίσουν να μιλάνε και να λένε άσχημα πράγματα στο παιδί σας, μπορεί να αρχίσει να εσωτερικεύει αυτές τις αρνητικές σκέψεις και σιγά σιγά πραγματικά μπορεί και να τις πιστέψει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο εκφοβισμός μπορεί και να οδηγήσει ένα παιδί ακόμη και στην αυτοκτονία. Αν δεν παρέμβετε για να το βοηθήσετε άμεσα, αν δεν κουβεντιάζετε μαζί του για προβλήματα που τυχόν το ανησυχούν, σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή του!
2)Ζητήστε του να σας μιλάει!
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να πείσετε το παιδί σας, να σας μιλήσει, να σας «ανοιχτεί» και να σας πει ότι είναι θύμα εκφοβισμού ή ότι τα άλλα παιδιά του συμπεριφέρονται άσχημα. Το παιδί σας μπορεί να ντρέπεται να σας μιλήσει για τα προβλήματά του, ή μπορεί ακόμη και να φοβάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν σας το πει. Ψάξτε μόνοι σας για ενδείξεις ότι άλλα παιδιά του κάνουν κακό. Όπως μια αλλαγή στη στάση του ή στις συνήθειες του ύπνου. Ακόμη μπορεί να θέλει να αλλάξει σχολείο ή να μην θέλει να ξαναπάει. Ζητήστε του να σας πει τις σκέψεις του. Τι μπορεί να το τρομοκρατεί, τι μπορεί να το ενοχλεί. Εξηγήστε του πως μόνο να το βοηθήσετε θέλετε.
3)Εκτιμήστε το!
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να του προσφέρετε την αγάπη και την υποστήριξή σας. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι είναι ένα άξιο άτομο ότι μπορεί να κάνει τα πάντα σωστά και ότι δεν έχει σημασία τα άλλα παιδιά τι του λένε.
4)Δώστε το καλό παράδειγμα!
Μερικοί γονείς φοβούνται ότι αν προσπαθήσουν να λύσουν οι ίδιοι το πρόβλημα του παιδιού τους, μπορεί να τα κάνουν χειρότερα τα πράγματα. Κάποιοι άλλοι ίσως πιστεύουν πως είναι καλύτερο τα παιδιά να αντιμετωπίζουν μόνα τους το πρόβλημα που τα απασχολεί. Λάθος! Πρέπει να τα βοηθήσετε και πρέπει να επέμβετε γιατί διαφορετικά το παιδί θα νιώσει ότι είναι ακόμη πιο μόνο στον κόσμο!
5)Προσεγγίστε τους άλλους γονείς!
Ένας τρόπος για να μπορέσετε να δώσετε λύση στην όλη κατάσταση είναι να μιλήσετε με τους γονείς των παιδιών που «τα έχουν βάλει» με το παιδί σας. Οι άλλοι γονείς δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το παιδί τους συμπεριφέρεται άσχημα ή όχι. Ενημερώστε τους και φροντίστε να έχετε και μια επαφή ώστε να βρείτε από κοινού μια λύση στο πρόβλημα, που δεν είναι μόνο δικό σας αλλά και δικό τους!
Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;Στείλτε μας τα σχόλιά σας και τις απόψεις σας εδώ :