Ο εμετός είναι το πιο συχνό συνοδό σύμπτωμα των γαστρεντερικών λοιμώξεων. Ευτυχώς ,συνήθως η διάρκεια των λοιμώξεων αυτών είναι μικρή.
Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας κάνει εμετό;
· Αφήστε το στομάχι να ξεκουραστεί. Περιμένετε μερικές ώρες (1-2 ώρες). Στη συνέχεια προσφέρετε στο παιδί σας πολύ μικρές ποσότητες ειδικών ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων. (Υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή διαλυμένης σκόνης).
· Εάν το παιδί σας δεν ανέχεται ούτε αυτές τις πολύ μικρές ποσότητες υγρών συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας εάν θα χορηγήσετε αντιεμετικά φάρμακα και σε ποια δοσολογία.
· Σε περίπτωση που το παιδί ανέχεται τις μικρές ποσότητες υγρών, αυξάνουμε την ποσότητα σταδιακά αποφεύγοντας το γάλα και τα προϊόντα του.
· Στη συνέχεια εισάγουμε στεγνή, στερεά τροφή όπως φρυγανιά, crackers κλπ.
· Τα μεγάλα παιδιά είναι ικανά να κρίνουν από μόνα τους πότε μπορούν να φάνε πιο βαριά φαγητά. Σε μικρότερα παιδιά δίνουμε φαγητά πλούσια σε άμυλο όπως πατάτα και ρύζι βραστό.
Πότε θα καλέσετε τον παιδίατρο σας;
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος του εμετού, που οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό σας:
– Εάν ο εμετός επιμένει
– Εάν το παιδί σας έχει διάρροια και αρνείται τη λήψη υγρών.
– Εάν το παιδί σας δεν πίνει αρκετά, έχει ξηρό στόμα, παρουσιάζει υπνηλία ή φαίνεται νωθρό, πολύ ήσυχο. Τα πιο κάτω συμπτώματα χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας και υποδηλώνουν σοβαρότερες καταστάσεις από γαστρεντερίτιδα.
– Εμετός σε βρέφη που εκτινάσσεται μακριά( ρουκετοειδής εμετός).
– Εμετός που συνοδεύεται με ψηλό πυρετό.
– Επαναλαμβανόμενος εμετός με χολή.
– Αιματέμεση (αίμα στον εμετό).
– Εμετός που ακολουθεί μετά από δυνατό πονοκέφαλο.
– Εμετός που παρουσιάζεται κατά το στάδιο ανάρρωσης από κάποια ιογενή λοίμωξη.
ΠΗΓΗ: paidiatros.com