Τι πρέπει να πίνουν καθημερινά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες

Τι πρέπει να πίνουν καθημερινά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες

Σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) προχώρησαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ένα φυσικό συστατικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη βοηθά να αντιμετωπιστεί η ορμονική ανισορροπία που χαρακτηρίζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών με την πρόληψη της καρδιοπάθειας, τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την προστασία από τον καρκίνο.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί βασική αιτία της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι το σύνδρομο πλήττει μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως. Αποτελεί τη συνηθέστερη ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και εκδηλώνεται σε όσες παράγουν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο ποσότητες τεστοστερόνης και ανδρογόνων. Τα ακριβή αίτια εμφάνισης του συνδρόμου είναι άγνωστα, συχνά όμως έχει κληρονομική βάση.

Τώρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή να αποκαταστήσει την ορμονική ανισορροπία που το προκαλεί. Εκτός από το κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στη μαύρη σοκολάτα, σταμύρτιλα και στα φιστίκια.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Άντονι Ντουλέμπα, «πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στις ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ παράλληλα μειώνει και τα επίπεδα της DHEAS (dehydroepiandrosterone sulfate), μιας άλλης ορμόνης που μετατρέπεται σε τεστοστερόνη στο σώμα».

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πολυκυστικές ωοθήκες και αγωνία: Θα μπορέσω να κάνω παιδιά;

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε