Τι πρέπει να προσέξετε φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο
Η ετοιμασία του παιδικού δωματίου για το μωράκι σας που έρχεται είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία που χρειάζεται όμως προσοχή καθώς πρέπει να δώσετε έμφαση στην ασφάλεια του χώρου.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
[babyPostAd]Τα ατυχήματα στο σπίτι είναι υπαίτια για περίπου 2 εκατομμύρια περιπτώσεις παιδιών κάτω των 4 ετών που οδηγούνται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν πριν αρχίσετε τις προετοιμασίες για το παιδικό δωμάτιο προσέξτε τους κινδύνους που καραδοκούν.
Κρεβάτι
Η κούνια του μωρού είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό έπιπλο που θα αναζητήσετε για το μωρουδιακό δωμάτιο γι’ αυτό δώστε έμφαση! Εάν διαθέτει μπάρες αυτές θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από περίπου 6 εκ. έτσι ώστε να μην σφηνώσει το μωρό σας το κεφαλάκι του ανάμεσα στα διαχωρίσματα. Επιπλέον, φροντίστε οι γωνίες του κρεβατιού να μην διαθέτουν διακοσμητικά στα οποία δυνητικά μπορεί να πιαστούν τα ρουχαλάκια του, οδηγώντας σε πνιγμό ή σοβαρό τραυματισμό. Όσο και αν θέλετε να διακοσμήσετε τη κούνια του με κουβερτάκια, μαξιλάρια και κουκλάκια προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πιο ζεστό περιβάλλον για το μικρό σας, μην πέσετε στη παγίδα! Όσα περισσότερα αντικείμενα βρίσκονται στο κρεβατάκι του τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι για εκείνο καθώς οτιδήποτε περιττό μπορεί να πνίξει το μωρό την ώρα που κοιμάται. Χρειάζεστε μόνο δύο πράγματα για τον ύπνο του μικρού σας, ένα στρώμα που να εφαρμόζει καλά στη κούνια έτσι ώστε να μην δημιουργούνται κενά και ένα κατωσέντονο για να το καλύπτει. Τέλος προσέξτε το κρεβατάκι του να είναι μακριά από καλοριφέρ, καλώδια και λάμπες.
Παράθυρο
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ατυχήματα του μωρού μέσα στο σπίτι είναι τα παραθυρόφυλλα και συγκεκριμένα ο μηχανισμός που χρησιμοποιείτε για να τα ανοιγοκλείσει. Μιλάμε για εκείνα τα σχοινάκια που όσο ακίνδυνα και αν φαίνονται μπορούν να μπλεχτούν γύρω από το λαιμό του μωρού. Επίσης, είναι σημαντικό να προσέξετε η κούνια ή οποιοδήποτε άλλο χαμηλό έπιπλο πάνω στο οποίο μπορεί να ανέβει το μωρό σας να βρίσκεται μακριά από το παράθυρο έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σκαρφαλώσει και να πέσει.
Χώροι αποθήκευσης
Φυλάξτε τα παιχνίδια του σε κουτιά χωρίς καλύμματα ή φροντίστε τουλάχιστον να διαθέτουν ειδικό ελατήριο έτσι ώστε να μην μπορούν να κλείσουν απότομα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τον κίνδυνο να τραυματιστεί το παιδάκι σας μαγκώνοντας τα χέρια του σε κάποιο κουτί.
Πόρτα
Εξοπλίστε τη πόρτα του δωματίου του με πρόσθετα προστατευτικά κάγκελα έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει μόνο του από το δωμάτιο. Δώστε έμφαση στις μπάρες που διαθέτει, θα πρέπει να είναι κάθετες και όχι σε σχήμα ρόμβου ή οποιουδήποτε άλλου σχήματος καθώς μπορεί να εγκλωβίσει εκεί το κεφαλάκι του. Μπορείτε επίσης να έχετε πάντα ένα πώμα για τη πόρτα σας προκειμένου να αποφύγετε ατυχήματα όπως π.χ να μαγκώσει τα χέρια του καθώς κλείνει.
Αλλαξιέρα
Η αλλαξιέρα ίσως σας φαίνεται ένα απόλυτα ασφαλές έπιπλο, πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί καθώς το μικρό σας μπορεί να πέσει. Φροντίστε όσο βρίσκεται εκεί να το κρατάτε πάντοτε με το ένα χέρι σας. Όσον αφορά τα αντικείμενα που χρησιμοποιείται για τη καθαριότητά του όπως ταλκ ή λοσιόν προσέξτε να τα αποθηκεύετε σε σημεία που το μωρό σας δεν μπορεί με κανένα τρόπο να έχει πρόσβαση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κέντρου Δηλητηριάσεων τα προϊόντα αυτά είναι οι συχνότερες αιτίες δηλητηρίασης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.
Διακόσμηση
Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε το μωρό σας να μεγαλώνει σε ένα όμορφο και καλόγουστο περιβάλλον, όμως προέχει η ασφάλειά του! Αποφύγετε διακοσμητικά στοιχεία όπως βαριά κάδρα ή καθρέφτες που μπορούν να πέσουν πάνω στο μωρό. Επιπλέον, οτιδήποτε διαθέτει σχοινιά ή κορδέλες πρέπει να ξέρετε ότι αποτελεί απειλή καθώς το μικρό σας μπορεί να πνιγεί. Όσον αφορά γενικότερα τα έπιπλα που θα διαλέξετε αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερά έτσι ώστε να μην μπορούν να αναποδογυριστούν.