Τι πρέπει να ξέρετε για τα Αντιβιοτικά
Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμα τα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν λοιμώξεις από μικρόβια. Αν το παιδί σας είναι άρρωστο με συνάχι, βήχα ή πυρετό συνηθέστερα έχει λοίμωξη από ιό.
Οι λοιμώξεις από ιούς είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα στα νήπια, και δεν απαντούν στα αντιβιοτικά.
Πως θεραπεύεται η λοίμωξη από ιό (ίωση);
Ο οργανισμός του παιδιού σας έχει αμυντικά όπλα, όπως αντισώματα και ειδικά κύτταρα στο αίμα που καταπολεμούν κάθε λοίμωξη. Το μικρό παιδί έρχεται συνεχώς σε επαφή με καινούργιους ιούς. Η άμυνά του τους αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Αν αντιμετωπίσει έναν ιό επιτυχώς, την επόμενη φορά που ο ίδιος ιός μπει στο σώμα του δε θα αρρωστήσει γιατί θα προστατεύεται από τα αντισώματα που φτιάχτηκαν την πρώτη φορά. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το μωρό είναι ευαίσθητο να αρρωστήσει κάθε φορά, ενώ όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει η άμυνά του και δεν πέφτει στο κρεβάτι με το παραμικρό.
Πώς να βοηθήσω την άμυνα του οργανισμού του παιδιού μου;
Ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί που παίρνει βάρος, τρώει και κοιμάται σωστά, έχει όλα τα εφόδια να ανταπεξέλθει στις ιώσεις. Όταν είναι άρρωστο βοηθάμε την άμυνά του με απλούς τρόπους: του δίνουμε άφθονα υγρά, ξεκουράζεται αν θέλει, ανακουφίζουμε τα συμπτώματά του όπως τον πυρετό, το ντύνουμε σωστά και το βγάζουμε και λίγο στο φρέσκο αέρα αν αναρρώνει και δεν έχει πυρετό. Επίσης του δίνουμε άφθονες αγκαλιές και αγάπη.
Γιατί το παιδί μου παθαίνει τόσες πολλές ιώσεις;
Δυστυχώς υπάρχουν άπειροι ιοί. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να έχει μέχρι και 10 ιώσεις το χρόνο. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά που πάνε στον παιδικό και αυτά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια. Σπάνια υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού, ο παιδίατρός σας θα το καταλάβει. Απλά μέτρα όπως πλύσιμο των χεριών, καλή υγιεινή μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση των ιών.
Πως ξέρω αν το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό ή από μικρόβιο;
Πρέπει να συμβουλεύεστε κάθε φορά τον παιδίατρό σας. Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό.
Υψηλός πυρετός δε σημαίνει πάντα μικρόβιο.
Πηχτή ή πράσινη έκκριση από τη μύτη δε σημαίνει πάντα μικρόβιο.
Πολλές φορές το παιδί σταδιακά χειροτερεύει αν έχει μικρόβιο. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να βγάλει διάγνωση.
Άλλες φορές είναι πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και κάποια στιγμή στην πορεία να κολλήσει από πάνω μικρόβιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί ακόμα κι αν έχει διαγνωστεί ίωση. Με τα παιδιά τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Αν έχει κάποιο καινούργιο σύμπτωμα ή ανησυχείτε για κάτι, πρέπει να επικοινωνήσετε ξανά με τον παιδίατρό σας.
Μερικές φορές ο παιδίατρος θα συστήσει και εξετάσεις από το λαιμό ή το αίμα. Σε αμφίβολες ή ύποπτες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητήσει να πάτε στο νοσοκομείο.
Γιατί να μην πάρει το παιδί μου αντιβίωση ούτως ή άλλως;
Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί σας.
• Όπως όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση.
• Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν ‘καλά’ ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σε αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Έτσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού αν δε χρειάζονται και να δημιουργήσουν λοίμωξη από επικίνδυνα μικρόβια.
• Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Έτσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σήμερα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη ιατρική.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC – pediatros-thes.gr