Τι πρέπει να ξέρετε για τις “σούπερ” ψείρες – Σε τι διαφέρουν από τις κανονικές

Διάφορες έρευνες για τις “σούπερ” ψείρες κυκλοφορούν στον κόσμο της επιστήμης από το 1990. Η πιο πρόσφατη από αυτές, έρχεται να δείξει ότι το είδος της ψείρας που είναι πολύ ανθεκτικό στους υπάρχοντες τρόπους αντιμετώπισης ανιχνεύθηκε σε 25 κράτη στον κόσμο.

Τι είναι όμως αυτές οι σούπερ ψείρες; Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για αυτές και πώς μπορεί να προστατευθεί γενικά από τις ψείρες;

Τι είναι οι ψείρες

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οιψείρες είναι παρασιτικά έντομα μεγέθους περίπου 2-3 χιλιοστών. Μπορεί να βρεθούν στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες και στο εφηβαίο των ανθρώπων. Όταν “εγκατασταθούν” μια από αυτές τις περιοχές, αφήνουν τα αυγά τους (κόνιδες) στη βάση της τρίχας και έτσι πολλαπλασιάζονται.

Όταν είναι στο κεφάλι τρέφονται με ανθρώπινο αίμα αρκετές φορές την ημέρα ζουν τον περισσότερο χρόνο κοντά στο κρανίο, παρά στην άκρη μιας τρίχας, ενώ, όταν κινούνται, απλά περπατάνε και δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν. Ο τρόπος που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο είναι από την επευθείας επαφή των μαλλιών. Οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην μετάδοση των ανθρώπινων ψειρών.

Τι είναι οι “σούπερ” ψείρες

Τον Αύγουστο του 2015, ο δρ Edwardsville Kyong Yoon, ερευνητής από το πανεπιστήμιο Southern Illinois, απέδειξε ότι υπάρχουν ψείρες που είναι πολύ ανθεκτικές στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα περισσότερα σχετικά προϊόντα στα φαρμακεία. Ο δρ Yoon μελέτησε ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων τέτοιων προϊόντων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλοι πολλά είδη ψειρών έχουν αναπτύξει κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις που τα καθιστά ανθεκτικά σε αυτές τις χημικές ουσίες που είναι γνωστές και ως πυρεθροειδή.

Πρόκειται για μια ευρύτερη οικογένεια εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κουνουπιών και άλλων εντόμων. Περιέχουν περμεθρίνη, το δραστικό συστατικό στα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα για την θεραπεία από ψείρες.

Σύμφωνα με το CDC, αν κάποιο άτομο δεν μπορεί να αποβάλλει τις ψείρες από το κεφάλι του με αυτά τα σκευάσματα, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό του, προκειμένου να ξεκινήσει κάποια άλλη μέθοδο θεραπείας.

Πώς μπορεί ένα παιδί να κολλήσει ψείρες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η άμεση επαφή κεφάλι-με-κεφάλι. Γι’ αυτό και σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές κλπ, η εξάπλωση μιας τοπικής “επιδημίας” ψειρών είναι συχνό φαινόμενο.

Λιγότερο κοινοί τρόποι περιλαμβάνουν την ανταλλαγή ρούχων (καπέλα, κασκόλ, παλτά κλπ) ή αντικείμενων, όπως κορδέλες για τα μαλλιά, πόρπες, χτένες, βούρτσες και πετσέτες. Επίσης, μεταδίδονται και από το μαξιλάρι, τον καναπέ, ή το χαλί που έχουν έρθει σε επαφή με το κεφάλι ενός ατόμου με ψείρες.

Συμπτώματα μόλυνσης από ψείρες

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις κανονικές και τις “σούπερ” ψείρες είναι η αντίστασή τους στις κλασικές θεραπείες. Όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, είναι τα ίδια.

Πηγή: iatropedia.gr