Τί προκαλεί τη μαστίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Τί προκαλεί τη μαστίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Η μαστίτιδα είναι μια μικροβιακή λοίμωξη της μητέρας, που οφείλεται συνήθως στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

[babyPostAd]Εάν πονάτε στα κόκαλα σαν να έχετε κρυώσει, έχετε πονοκέφαλο και βάρος κατά τις κινήσεις, στη συνέχεια δείτε μια περιοχή στο στήθος που είναι κοκκινωπή και ανεβάσετε πυρετό, τότε έχετε μαστίτιδα. Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο στο σημείο της φλεγμονής, δηλαδή εκεί που το στήθος είναι κόκκινο. Η ένταση και η αίσθηση του πόνου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Οι περισσότερες μητέρες περιγράφουν μια αίσθηση βάρους τοπικά. Εάν πονάτε πάρα πολύ, μάλλον είχατε αρχικά φραγμένους πόρους.

Όταν έχετε μαστίτιδα, αισθάνεστε άρρωστη, σε αντίθεση με τους φραγμένους πόρους, που όταν εμφανίζονται εσείς νιώθετε καλά. Η μαστίτιδα συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ενώ οι φραγμένοι πόροι από πυρετό ως 38,4 οC, χωρίς αίσθημα κακουχίας.

Γιατί έπαθα μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα της γυναίκας που θηλάζει εμφανίζεται πιο συχνά τους πρώτους 4 μήνες μετά την γέννα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Είναι πιο συχνή όταν το μωρό αραιώνει τους θηλασμούς, ειδικά τους νυχτερινούς, κάτι που γίνεται συνήθως αφού συμπληρώσει τις πρώτες 40-60 μέρες ζωής. Η μαστίτιδα αρχίζει επίσης όταν προσπαθήσετε να βάλετε πρόγραμμα στο θηλασμό, δώσετε συμπλήρωμα ή πιπίλα, ή έχετε πολύ γάλα, ή πληγωμένες θηλές, ή φραγμένους πόρους. Εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και στρες. Προσωπικά δεν ξέρω καμιά μητέρα που να μην συγχύστηκε πάρα πολύ από κάτι, πριν εμφανίσει μαστίτιδα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί πάθατε τη μαστίτιδα, έτσι ώστε να μη σας ξανασυμβεί ή να το χειριστείτε καλύτερα την επόμενη φορά.

Πώς να αντιμετωπίσω τη μαστίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας είναι κάνοντας τα εξής:

Υποτροπιάζουσες μαστίτιδες

Το άρθρο υπογράφει η Άννα Πατσούρου, Παιδίατρος-Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC, Απόσπασμα από το βιβλίο της «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», 2η έκδοση, 2013

Το διαβάσαμε στο 4yourfamily.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι πρώτες στιγμές με το μωρό σας: Ο πρώτος θηλασμός…

Καφές και θηλασμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Απογαλακτισμός ή αποθηλασμός;