Τι στρώμα να επιλέξω για το παιδί μου;

Τι στρώμα να επιλέξω για το παιδί μου;

Το αγγελούδι σου είναι για εσένα ό,τι πιο πολύτιμο, γι’ αυτό όταν φτάσει η ώρα να επιλέξεις στρώμα για το κρεβατάκι του, καλό είναι να διαλέξεις το καλύτερο!

Αν έχει έρθει η ώρα να αγοράσεις ή να αλλάξεις κρεβάτι στο παιδί σου, λάβε υπόψη σου ότι η βρεφική και παιδική ηλικία είναι η περίοδος όπου το σώμα του αναπτύσσεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής του και οι ανάγκες του για ύπνο είναι πραγματικά μεγάλες. Ένα βρέφος κοιμάται περίπου 15½ ώρες την ημέρα, χρόνος που σταδιακά ελαττώνεται. Έτσι μέχρι την ηλικία των 8 κοιμάται γύρω στις 9½ – 11½ ώρες. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το στρώμα και το κρεβάτι του να είναι από καλής ποιότητας υλικά, που να διασφαλίζουν την καλή ποιότητα ύπνου του και την υγεία του.

Από κούνια… σε κρεβάτι!

Το στρώμα που θα επιλέξουν οι γονείς θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη, και το οποίο είναι σχετικά πιο σκληρό από αυτά των παιδιών ή των ενηλίκων, ενώ καλό είναι να μην έχει πάχος μεγαλύτερο των 10 εκατοστών, ώστε –όταν αργότερα σταθεί στα ποδαράκια του- να δυσκολεύεται να σκαρφαλώσει από τα κάγκελα. Μπορεί να κοιμάται στο κρεβατάκι του αυτό όσο χωράει άνετα, μέχρι δηλαδή το ύψος του να απέχει 10 εκατοστά από τα πόδια και 10 από το κεφάλι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του. Μετά μπορεί να αποκτήσει ένα μονό κρεβάτι, που θα το διατηρήσει και στην εφηβεία του.

Στο μέτριο λέμε ΝΑΙ!

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι για τα παιδιά θα πρέπει να επιλέγουμε στρώμα μέτριας σκληρότητας. Τα μαλακά στρώματα δυσκολεύουν τις κινήσεις των παιδιών, καθότι βουλιάζουν μέσα τους, ενώ τα σκληρά είναι άβολα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στρώμα να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη και στους αναπτυσσόμενους μυς του. Δοκίμασε το στρώμα αρχικά μόνη σου, για να βεβαιωθείς για την καλή ποιότητα των υλικών, και μετά με το παιδί σου, ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη σκληρότητα. Εάν το παιδί αντιμετωπίζει τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό που το παρακολουθεί για το είδος του στρώματος που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του.

Μάθε πώς και πότε πρέπει να πλένεις το στρώμα του κρεβατιού!

Ελατήρια ή λάτεξ;

Όπως και σε αυτά των ενηλίκων έτσι και τα παιδικά στρώματα μπορεί να είναι φτιαγμένα από ελατήρια ή λάτεξ. Αν επιλέξεις στρώμα από ελατήρια, θα πρέπει 2-3 φορές το χρόνο να το αντιστρέφεις (φέρνοντας την κάτω μεριά πάνω) και να το περιστρέφεις (φέρνοντας τα πόδια στο κεφάλι), εκτός και αν ο κατασκευαστής έχει συστήσει αλλιώς. Τα στρώματα από λάτεξ δεν ευνοούν τις αλλεργίες στους ενηλίκους, αλλά θεωρούνται πολύ ζεστά για κλίμα της χώρας μας και καθαρίζονται πιο δύσκολα. Καλό είναι να επιλέξεις στρώμα για το οποίο ο κατασκευαστής θα σου παρέχει κάποιου είδους εγγύηση, π.χ. ότι τα υλικά κατασκευής είναι οικολογικά, κατάλληλα για παιδιά και δεν προκαλούν αλλεργίες. Παρόλο που ο κοκοφοίνικας θεωρείται μια εξαιρετική επιλογή, πρόσεξε να μην είναι ελαστικοποιημένος, διαδικασία η οποία ενδεχομένως να περικλείει κινδύνους για την υγεία του μωρού ή του παιδιού σας.

Επένδυσε στην ποιότητα

Επίλεξε παιδικό στρώμα με βάση τα ίδια κριτήρια ποιότητας που θα επέλεγες και για τον εαυτό σου. Έχε υπόψη σου ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενηλίκους στις βλαβερές ουσίες αλλά και ότι περνούν πολλές ώρες στο δωμάτιό τους. Γι’ αυτό και τα στρώματά τους θα πρέπει να φέρουν την εγγύηση ότι δεν περιέχουν χημικές ουσίες επιβαρυντικές για την υγεία τους, όπως πλαστικοποιητές, διάφορες διαλυτικές ουσίες, επιβραδυντικά φλόγας κ.ά. Το καλύτερο είναι το εξωτερικό ύφασμα του στρώματος να είναι από φυσικό βαμβάκι, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλλεργίες, και να αποσπάται με φερμουάρ ώστε να μπορείς να το πλένεις. Όμως επειδή νυχτερινά «ατυχήματα» συμβαίνουν, καλό είναι να χρησιμοποιείς και ένα ειδικό αντιαλλεργικό προστατευτικό στρώματος.

Προσοχή και στο παιδικό κρεβάτι!

Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι το παιδικό κρεβάτι να είναι φτιαγμένο από καλής ποιότητας υλικά –ει δυνατόν από μασίφ ξύλο– και η κόλλα στις ενώσεις να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης. Τα φτηνής κατασκευής υλικά (τύπου κόντρα πλακέ, MDF, μοριοπλάκες κ.ά.) περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, οι οποίες εκλύονται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα, κνησμό στα μάτια, αλλεργίες, έξαρση άσθματος και άλλα συμπτώματα. Γι’ αυτό και ο επιμελημένος καθημερινός εξαερισμός του παιδικού δωματίου θεωρείται αναγκαίος και απαραίτητος! Επίσης, καλό είναι να ελέγξεις ότι η κούνια είναι βαμμένη με μη τοξικά υλικά, αλλά με υλικά κατάλληλα για παιδιά και βρέφη. Το ξέρουμε, εξάλλου, ότι τα μωρά έχουν τη συνήθεια να βάζουν στο στόμα τους και να δαγκώνουν ό,τι βρίσκεται γύρω τους.

Βγάλε από το δωμάτιο τις συσκευές

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην οποία τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα απ’ ό,τι οι ενήλικοι. Για να τα προφυλάξεις, απομάκρυνε από το δωμάτιό τους ραδιόφωνο, τηλεόραση, φορητά και κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά ξυπνητήρια, υπολογιστές και –αν είναι μωρό ακόμα και χρησιμοποιείς σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να το παρακολουθείς όταν λείπεις από το δωμάτιο– τοποθέτησέ το τουλάχιστον 1,5 με 2 μέτρα μακριά από το κρεβάτι του.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 127

Το διαβάσαμε στο womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε το στρωματάκι του παιδιού ή και το δικό μας

Ακάρεα στο στρώμα του παιδιού… Πώς θα το προφυλάξεις!