-Ε, καλά τι θα γίνει και αν χάσει τον ύπνο του και μια μέρα;

Brooding Hen Crib Conversion 1

-“Δεν μπορεί να χάσει τον ύπνο και μια μέρα το παιδί; Τι θα πάθει; “

-“Γιατί είσαι τόσο υπερβολική;”

-Όχι δεν είμαι υπερβολική απλά όσοι φίλοι μου δεν έχουν παιδιά χρησιμοποιούν αυτό σαν πρόφαση όταν θέλω να γυρίσω νωρίς στο σπίτι.

Ε, λοιπόν όχι. Δεν θα χάσει το παιδί μου τον ύπνο του επειδή η μαμά θέλει να βγει έξω για καφέ. Μόνο για κάποιον πολύ σοβαρό λόγο επιτρέπω στο παιδί να κοιμηθεί αργότερα από την προκαθορισμένη του ώρα.

Το παιδί μου πρέπει να κοιμάται επειδή υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι.

Η μεγαλύτερη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών συμβαίνει ενώ τα μωρά και τα νήπια κοιμούνται.  Τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο έχουν καλύτερη μνήμη και μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα την στιγμή που είναι ξεκούραστα και έχουν κοιμηθεί αρκετά.

Το θέμα δεν είναι να κοιμούνται όμως μόνο το βράδυ αλλά και μέσα στην ημέρα.

Με τον ύπνο δεν αναπτύσσεται μόνο το πνεύμα αλλά και το σώμα τους.  Όσο πιο πολύ κοιμάται ένα παιδί τόσο πιο φυσιολογική ανάπτυξη έχει το σώμα του.Όταν είναι ξεκούραστα έχουν την τάση να τρέφονται καλύτερα και να αναπτύσσονται καλύτερα.

Μπορεί η παράλειψη του ύπνου να μην φαίνεται σημαντική σε έναν άνθρωπο που βλέπει ένα παιδί για μια ώρα και μετά φεύγει. Όμως αν είσαι γονιός αυτού του παιδιού με τον λιγότερο ύπνο έχεις να αντιμετωπίσεις περισσότερη αναστάτωση, γκρίνια, ξεσπάσματα και πολλά άλλα.  Τα παιδιά όταν είναι κουρασμένα έχουν την τάση να είναι κακοδιάθετα.

Με απλά λόγια χωρίς τον ύπνο τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται και η θετική διάθεση μπαίνει στην άκρη.

Τα παιδιά που νυστάζουν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις καθημερινότητας που συμβαίνουν στον δικό τους κόσμο. Όπως και να το κάνουμε ένα ξεκούραστο παιδί είναι ένα χαρούμενο παιδί με καλή συμπεριφορά. Ένα χαρούμενο παιδί κάνει και την μαμά του χαρούμενη!

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο να κουραστεί και να μην κοιμηθεί ένα παιδί μέσα στην ημέρα για να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ. Όμως μέχρι την ώρα του ύπνου το παιδί έχει κουραστεί υπερβολικά. Ακόμη και αν νομίζουμε ότι από την κούραση θα κοιμηθεί μάλλον κάνουμε λάθος. Το αποτέλεσμα είναι να είναι ενοχλημένο και γεμάτο υπερένταση και να αρνείται να κοιμηθεί.

‘Ολα όσα σας είπα μέχρι τώρα βασίζονται στην δική μου άποψη η οποία έχει διαμορφωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες  και στον δικό μου τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών μου.

Εσείς σαν γονείς ξέρετε καλύτερα τα παιδιά σας και θα αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εκείνα και για εσάς…

babyradio.gr– Γεωργία Τ.