Τηγανητά και εγκυμοσύνη: Γιατί πρέπει να προσέχεις!

από την Κατερίνα Αλεξογιάννη-dearmom.gr

Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε περιόδου της ζωής μας, από όταν είμαστε μικρά παιδιά μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα. Όταν έρχεται μια εγκυμοσύνη, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε προσεκτικές, καθώς πλέον έχουμε την ευθύνη και ενός άλλου ανθρώπου και το σώμα μας περνάει μια απαιτητική περίοδο. Είναι επομένως απαραίτητο να σκεφτόμαστε δύο φορές τι θα καταναλώνουμε και μέσα σε αυτή την περισυλλογή βρίσκουμε και τις τηγανητές τροφές.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τα τηγανητά; Πρέπει να τα αποφεύγουμε ή μπορούμε να συνεχίζουμε να τα καταναλώνουμε άφοβα;

Η αλήθεια είναι πως τα τηγανητά δεν ενδείκνυνται για συνεχή κατανάλωση σε καμία περίοδο της ζωής μας, καθώς είναι μια διατροφική επιλογή που δεν ευνοεί ούτε την υγεία, ούτε τη διατήρηση του υγιούς βάρους.

Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που καθιστά κάθε τηγανητή τροφή αντένδειξη για συνεχή παρουσία στο μενού μια εγκυμονούσας.

Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι τα τηγανητά δεν είναι ό,τι καλύτερο από άποψη θερμίδων και λιπαρών, άρα δεν είναι κάτι που θα συστήνεται σε μία έγκυο. Είναι προτιμότερο να μην επιβαρύνεται με περιττές θερμίδες που δε θα τη βοηθήσουν να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να βρεθεί με πολλά παραπάνω κιλά από ότι θεωρείται φυσιολογικό να πάρει σε μια εγκυμοσύνη.

Τέλος, τα τηγανητά φουσκώνουν και δεν είναι πάντα ευκολοχώνευτα, μια κατάσταση που είναι αχρείαστη για μια γυναίκα που έχει ήδη επάνω της μεγάλο βάρος και φούσκωμα λόγω εγκυμοσύνης, άρα δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, ειδικά σε προχωρημένη κύηση και ιδιαίτερα το βράδυ πριν κοιμηθεί. Ιδανική είναι μια διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με καλά λιπαρά και με σωστό τρόπο μαγειρέματος, κάτι που δεν αποτελεί τη λίστα χαρακτηριστικών των τηγανητών τροφών.