Tips για τη μέλλουσα μαμά: Βγάλε το τσιγάρο από τη ζωή σου μια για πάντα
Μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος (συγχαρητήρια!!) και το μυαλό σου κατακλύζουν χίλιες δυο σκέψεις! Πότε θα γεννήσεις, τι πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς, πώς θα είναι το μωρό, πώς θα είναι η ζωή με το μωρό, τι χρειάζεται να αγοράσεις, πώς θα κανονίσεις το πρόγραμμα της δουλειάς, αν θα ξαναβγείς με τις φίλες σου για ποτό και… τι θα κάνεις με το κάπνισμα; Κάπνισμα, αυτή μάστιγα που ταλαιπωρεί τόσους πολλούς εκεί έξω και παρ’ ό,τι είναι ξεκάθαρα επιβλαβές, ο εθισμός που προκαλεί δύσκολα σε αφήνει να απαγκιστρωθείς από αυτό!
[babyPostAd]Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προκαλεί δυσκολίες τόσο στην κύηση, όσο και στην ανάπτυξη του εμβρύου και περαιτέρω του βρέφους. Εφόσον, λοιπόν, έχεις πλήρη επίγνωση αυτής της θεμελιώδους αλήθειας, ψάχνεις να βρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτή την κακή “συνήθεια”. Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για συνήθεια (εξ ου και τα εισαγωγικά), αλλά για έξη, υπάρχει πιθανότητα να τα βρεις… σκούρα! Οπότε, καλό θα ήταν να δρομολογήσεις κάποιες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτό το “βάσανο”!
Ορίστε μερικές οδηγίες που ίσως σου φανούν βοηθητικές…
Πείσε τον εαυτό σου
Αρχικά, πρέπει να έχεις όλα τα δεδομένα και να μελετήσεις τις επιπτώσεις του τσιγάρου σε εσένα και το μωρό σου! Διάβασε, συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου και γενικά ενημερώσου! Αν αναλογιστείς πόσο επιβαρύνεστε και οι δύο από αυτό, και αναλύσεις όλες τις διεξόδους, τότε ίσως πάρεις την απόφαση πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.
Δοκίμασε να το κόψεις… μαχαίρι
Άπαξ και πάρεις τα χαρμόσυνα νέα σχετικά με την εγκυμοσύνη σου, παράτα το κάπνισμα! Είναι μεν μια σπασμωδική κίνηση, που όμως μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα… Αν βέβαια νιώσεις ότι η διαδικασία σε δυσκολεύει πολύ και σου προκαλεί στρες και δυσφορία, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσεις διαφορετικό δρόμο και να προσπαθήσεις να ελαττώσεις το κάπνισμα σταδιακά.
Βάλε στόχους
Εάν δυσκολεύεσαι πολύ στη σκέψη να κόψεις το κάπνισμα, προσπάθησε να θέσεις ένα στόχο. Δώσε ένα περιθώριο ακόμα και δέκα ημερών μέχρι να σταματήσεις το τσιγάρο και τη δέκατη ημέρα γιόρτασέ το, κάνοντας κάτι όμορφο και χαλαρωτικό! Έτσι θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου και θα έχεις κάτι να περιμένεις.
Μείωσε την πρόσληψη βλαβερών ουσιών
Αν τις πρώτες ημέρες, δεν μπορείς να διαχειριστείς τη διακοπή του καπνίσματος καθόλου, τουλάχιστον προσπάθησε να μειώσεις όλες τις επιβλαβείς ουσίες, καπνίζοντας κάθε τσιγάρο το πολύ μέχρι τη μέση. Έτσι θα καταφέρεις τουλάχιστον να αποφύγεις τα χειρότερα, αφού όσο προχωράει η καύση του, τόσο πιο “βαρύ” γίνεται το τσιγάρο.
Κάνε το κάπνισμα… δύσκολο
Μην αγοράζεις πακέτο τσιγάρα ή καπνό. Αν όμως “πέσουν” στα χέρια σου, τότε απομάκρυνέ τα όσο μπορείς! Κρύψε τα στην αποθήκη, στο γκαράζ ή γενικά κάπου στο σπίτι που θα σε δυσκολέψει να τα ξαναπάρεις, ώστε να μην έχεις άμεση και εύκολη πρόσβαση σε αυτά.
Δοκίμασε υγιεινές εναλλακτικές
Αν έχεις συνηθίσει ένα τσιγάρο να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια σου, ξεκίνα να γράφεις, να ζωγραφίζεις, ακόμα και να λύνεις σταυρόλεξα. Αν το τσιγάρο “κρεμόταν” από το στόμα σου κάθε ώρα και στιγμή, δοκίμασε να μασουλάς καρότα, σέλερι, κανέλα ή ακόμα και πλαστικά καλαμάκια! Αν το κάπνισμα σε βοηθούσε να ηρεμήσεις, τότε… ρίξ’ το σε χαλαρωτική μουσική και μασάζ. Ξεκίνα τους περιπάτους, μάσησε τσίχλα ή πάγο ή μπάρες δημητριακών και γενικά γέμισε την ημέρα σου με ευχάριστες ασχολίες για να μην σου λείπει το τσιγάρο!
Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, μίλησε με το γιατρό σου και ζήτησε βοήθεια!
Πηγή: tlife.gr