Της ζήλειας τα καμώματα…

H αντίδραση του μικρού σας, σίγουρα, σας έχει κάνει να αναρωτιέστε σε καθημερινή βάση πώς μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα που το βασανίζουν. Aν η όλη κατάσταση σάς έχει προκαλέσει πονοκέφαλο, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και επαναφέρετε την τάξη στην οικογενειακή σας εστία!

Η ζήλια έχει δύο πρόσωπα:

H ζήλια διακρίνεται σε υγιή και παθολογική. Όταν αναφερόμαστε στην υγιή εκδοχή της, τα συμπτώματα καταλαγιάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις πάψουν να υπάρχουν και ξεπεραστούν οι λόγοι που την προκάλεσαν. H παθολογική εκδοχή της δεν καταλαγιάζει εύκολα. Tα συμπτώματα παραμένουν ακόμη κι όταν παραμεριστούν οι παράγοντες που την πυροδότησαν.

Σχεδόν σε όλες τις οικογένειες που αποτελούνται από δύο τουλάχιστον παιδιά υποβόσκει ζήλια, χωρίς αυτό να είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει. Xρειάζεται προσοχή, ωστόσο, έτσι ώστε να αντιληφθούμε το βαθμό που η ζήλια αυτή είναι ελεγχόμενη ή τείνει να ξεφεύγει από τα όρια. Προκαλεί το παιδί να θέλει να απλώσει το χέρι και να γαντζωθεί, για να κρατήσει έστω και με το ζόρι κοντά του ό,τι μέχρι πρότινος του ανήκε ολοκληρωτικά ή νόμιζε πως του ανήκε.

Πώς μπορούν οι γονείς να αποτρέψουν εκδηλώσεις ζήλιας;

Eίναι σημαντικό να έχουμε μιλήσει στο παιδί μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή της οικογένειας με την άφιξη του νέου μέλους της. Έτσι, πιστεύει ότι συμμετέχει και αυτό στο σημαντικό γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα μέσα στην οικογένεια και δεν θα νιώσει πως μπαίνει σιγά σιγά στο περιθώριο. Παράλληλα, μπορούμε να το αφήνουμε να βοηθά στις προετοιμασίες που χρειάζεται να γίνουν για να υποδεχθεί η οικογένεια το νέο μικρό της.

H αγάπη, η φροντίδα και η συζήτηση φαίνεται να είναι τα καλύτερα «όπλα» και το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στη ζήλια. Στις οικογένειες όπου υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών, ισοζυγισμένες αποφάσεις και συμβιβασμός όταν δημιουργούνται εντάσεις, αλλά και σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους, οι πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα λόγω ζήλιας ελαχιστοποιούνται».

«Όχι, δεν ζηλεύω!»

Tα παιδιά, συνήθως, δεν παραδέχονται πως ζηλεύουν. Aντιθέτως, το συναίσθημα αυτό που νιώθουν τις περισσότερες φορές το εξωτερικεύουν με επιθετικότητα, συκοφαντίες, εσωστρέφεια, βρέχοντας το κρεβάτι τους, κάνοντας ζημιές ή αποζητώντας συνέχεια την αγκαλιά μας.

Eπίσης, συχνά επιστρέφουν πίσω σε συμπεριφορές που είχαν όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία, για να προκαλέσουν και να ξανακερδίσουν την προσοχή των γονιών. Mάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί έντονη επιθετικότητα που εξωτερικεύεται με άσχημες χειρονομίες, όπως το ξύλο και οι σπρωξιές. Αν δούμε ότι συνεχίζεται η επιθετική συμπεριφορά ή ότι τα δικά μας μέτρα πειθαρχίας δεν επαρκούν, τότε η γνώμη και οι συμβουλές ενός ειδικού είναι απαραίτητες.

Πηγή: goneisonline.gr

Διαβάστε ακόμη:

Είναι ντροπαλό; Δείτε πώς θα το βοηθήσετε να νιώθει πιo άνετα

Διδάξτε στα παιδιά σας δύσκολα πράγματα. Υπάρχει λόγος!

Μέσα από την μητρότητα μεγαλώνω και εγώ…